Skip to main content
Ångaren Thor vid Kronobergs slottsruin

En oförglömlig ångbåtsresa i tid och rum. Sommartid trafikeras Helgasjön av den fantastiska Ångaren Thor. Välkommen att njuta av en tur ombord och slussa vid Sveriges sydligaste sluss i Åby.

Thor byggdes 1887 på Bergsunds Mekaniska Verkstad i Stockholm och fortfarande i aktiv tjänst. Samma år som Ångaren Thor byggdes färdigställdes också Sveriges sydligaste sluss vid Åby. Slussen är ännu i bruk och att ”slussa med Thor” är ett minne för livet. Ångaren Thor är också ett teknikhistoriskt måste för dem som tjusas av ångkraften.

Vi erbjuder slussturer, Helgasjöturer och berättarturer. Du kan även abonnera ångaren Thor för olika turer. Alla turer avgår från Kronobergs slottsruin, vilket också är Thors hemmahamn.

Turer vi erbjuder

6 juni 2024 – Sommarlunch med jordgubbstårta och kaffe på Asa Herrgård

Njut av den vackra resan längs med vattenleden och en härlig sommarlunch och jordgubbstårta på Asa herrgård.

Avgång med Ångaren Thor klockan 10.30 från Kronobergs slottsruin. Lunch på Asa Herrgård cirka klockan 13.00–15.00. Ankomst tillbaka vid Kronobergs slottsruin cirka klockan 17.30.

Pris:
Vuxen 695 kronor
Barn 6–12 år 395 kronor
Barn 3–6 år 295 kronor
Barn under 3 år gratis

Priset inkluderar resa tur och retur med ångaren Thor, sommarlunch och jordgubbstårta inklusive kolsyrat vatten eller lättöl samt kaffe.

Anmälan senast lördag 1/6 2024 via Biljettkiosken.

Minimum 40 vuxna deltagare för avgång.

Frågor: 0470-73 91 80

Tid: 7 timmar.

Berättartur – Sanningar och skrönor om och kring Helgasjön

Vem uppförde Kronobergs slott, och vilka bodde där? Varför byggdes det slussar och kanaler i sjösystemet? Vad finns det för fisk under ytan? Har det funnits fler ångbåtar än Thor på Helgasjön?

Vad fraktades på alla de pråmar som ligger sänkta här och var? Skatten på Kronoberg – vad innehöll den, och hur var det egentligen med sjörået i Helgasjön och kalkonerna på kungsgården?

Allt detta – och lite till får vi svar på under färden på Helgasjöns vatten samtidigt som ångmaskinen och Thors besättning säkert för oss åter i hamn.

Pris:
Vuxen 200 kronor*
Barn 5-12 år 95 kronor
Barn under 5 år reser gratis 
*Inklusive bokningsavgift.

Tid: Cirka 1 timme.

Helgasjötur

Ducka under låga broar, se Kronobergs slottsruin från vattnet och känn vinden fläkta i håret på öppet vatten. Välkommen på en tur där du får se Helgasjön från nya vinklar.

Pris:
Vuxen 200 kronor*
Barn 5-12 år 95 kronor*
Barn under 5 år reser gratis
*Inklusive bokningsavgift.

Tid: Cirka 1 timme

Slusstur – En upplyftande resa

Slussturen till Åby intresserar säkert den som vill vara med om ett äventyr och få uppleva hur vattnet faktiskt som ingenting kan lyfta en flera ton tung båt någon meter upp i nästa sjö. Den som aldrig slussat med en ångbåt tidigare borde passa på att följa med till Åby för något verkligt upplyftande. Någon gång om året stävar dessutom Thor vidare från Åby hela vägen till Asa herrgård genom den muddrade kanalleden.

Kanske hinner de som följer med på en tur med Thor att lära sig vad ångvisslans olika signaler betyder, eller varför tredje man på båten ibland måste ta ner både skorstenen och fälla alla flaggspel. Den som en gång åkt med Thor gör det gärna igen, och det bästa med den snart 130 år gamla maskinen är att den inte alls störs av mobiltelefoner eller annan elektronisk utrustning.

Ta en tur genom Sveriges sydligaste sluss. Vi startar vid Kronobergs slottsruin, turar upp till Åbysluss och sedan tillbaka igen.

Vid lågt vattenstånd i sjön kan slussturen inte genomföras, då erbjuds istället en förlängd Helgasjötur. 

Pris:
Vuxen 240 kronor*
Barn 5-12 år 115 kronor*
Barn under 5 år reser gratis
*Inklusive bokningsavgift.

Tid: Cirka 2,5 timme.

Turlista

  • Torsdag 6/6, 10.30

    Sommarlunch med jordgubbstårta Asa Herrgård

  • Söndag 7/7, 13.00

    Berättartur

  • Söndag 7/7, 14.30

    Slusstur

  • Söndag 14/7, 13.00

    Helgasjötur

  • Söndag 14/7, 14.30

    Slusstur

  • Söndag 21/7, 13.00

    Berättartur

  • Söndag 21/7, 14.30

    Slusstur

  • Lördag 27/7, 13.00

    Slusstur

  • Lördag 27/7, 16.00

    Berättartur

  • Söndag 28/7, 13.00

    Berättartur

  • Söndag 28/7, 14.30

    Slusstur

  • Lördag 3/8, 13.00

    Slusstur

  • Lördag 3/8, 16.00

    Berättartur

  • Söndag 4/8, 13.00

    Berättartur

  • Söndag 4/8, 14.30

    Slusstur

  • Söndag 11/8, 13.00

    Helgasjötur

  • Söndag 11/8, 14.30

    Slusstur

  • Söndag 18/8, 13.00

    Helgasjötur

  • Söndag 18/8, 14.30

    Slusstur

  • Söndag 25/8, 13.00

    Helgasjötur

  • Söndag 25/8, 14.30

    Slusstur

Biljett till ångaren Thors turer

Ångaren Thor trafikerar Helgasjön från maj till augusti, och biljetter finns tillgängliga från april. Förköp av biljetter kan göras på Smålands museum under ordinarie öppettider och digitalt via biljettkiosken.se/angarenthor


Praktisk information

Abonnera ångaren Thor

Förutom ordinarie turer erbjuder vi även möjligheten för sällskap att abonnera ångaren Thor. På sidan Abonnera ångaren Thor hittar du information om turer och priser för en oförglömlig dag på Helgasjön.

Barnvagn på ångaren Thor

Barnvagnar inte är tillåtet ombord på ångaren Thor. Vi rekommenderar därför att barnvagnen lämnas i bilen. Om det inte är möjligt finns det 1-2 barnvagnsplatser i boden som finns i anslutning till ångaren Thor. Vi kan däremot inte garantera plats där då det är först till kvarn som gäller. 

Thors personal hjälper till för att se om det finns ledig plats för barnvagnen i boden.

Flytvästar på ångaren Thor

Ångaren Thor tillhandahåller enbart flytvästar vid nödsituationer. Vi rekommenderar att flytväst medtages till minderåriga som ska visats på Thor.

Fotografera eller filma

Det går bra att fotografera och filma utan stativ på ångaren Thor.

Förändring i turlistan

Vid lågt vattenstånd kan det bli förändringar i turlistan på grund av begränsad framkomlighet i Helgasjön. Det är personalen på ångaren Thor som fattar beslutet för att säkerheten inte ska äventyras. I största möjliga mån ersätter vi den bokade turen med en tidsmässigt lika lång tur.

Vid förändrade turer utgår ingen kompensation.

Hitta till ångaren Thor

Ångaren Thor avgår från Kronobergs slottsruin som ligger cirka 8 kilometer norr om Växjö centrum. Från Växjö centrum är det bra skyltat ut till Kronobergs slottsruin och det finns gott om parkeringsplatser.

Husdjur är inte tillåtna på ångaren Thor

På grund av allergirisk tillåter vi inga djur på båten. Ledarhund är undantaget.

Mat och fika på ångaren Thor

Det går bra att ta med sig egen fikakorg på ångaren Thor. Det går även att i förväg boka en fikakorg från det närbelägna Ryttmästaregården. Kontakta Ryttmästaregården på 0470-630 00 under säsong eller besök ryttmastaregarden.se

Man kan också äta eller fika på Ryttmästaregården i anslutning till turen med ångaren Thor. 


Spännande fakta om ångaren Thor

Så fungerar ångpannan

Egentligen har inte mycket hänt sedan 1700-talet när James Watt utvecklade den första användbara ångmaskinen som blev starten på den industriella revolutionen. Samma princip används såväl på ångaren Thor som på den modernaste anläggning för framställning av kraft, el eller värme och om den drivs av atomkraft, olja eller biobränsle. Vi kokar vatten till ånga!

På Thor kokar vattnet i en ångpanna som är en slags tryck­kokare med ett tryck upp till sex bar. Vattnet alstrar ånga som driver en ångmaskin vilken i sin tur driver runt propellern. Vatten har vi gott om, det tar vi direkt från sjön med matar­pump eller ångdriven injektor.

Ångpannan har en eldstad som eldas med stenkol. Elden från fyren sveper framåt till en flamugn där temperaturen höjs, där­efter vänder eld och förbränningsgaser bakåt och passerar genom ett antal tuber och vidare upp genom skorstenen. Eld­staden och tuberna är omslutna av vatten, pannan innehåller ca 1200 liter.

Ångmaskinen

Ångmaskinen är en encylindrig, dubbelverkande expansions­maskin vilket innebär att ånga tillförs omväxlande på ovan- och undersidan av kolven. Fördelningen av ånga till ovansida respektive undersida sker med hjälp av en plan slid som styrs från en excenter på vevaxeln. Efter inströmningen av ånga stängs inlop­pet och ångan expanderar medan den trycker kolven nedåt respektive uppåt. Med ångpådraget reglerar man farten från sakta till full fart.

I tuberna sker den mesta överföringen av värme till vattnet som kokar och bildar ånga. Thors ångpanna benämns som eldrörspanna, skotsk panna eller sjöångpanna. Ångan matas sedan över ett pådrag till maskinen och blir till avloppsånga efter utfört uppdrag. Avloppsångan i sin tur leds upp i skorstenen där den förbättrar draget genom fyren, så kallade bläs­ter.

Att backa med Thor

För att maskinen skall kunna backas finns ytterligare en excen­ter med ett annat läge på vevaxeln. Det finns alltså en fram- och en backexcenter. Med en spak väljer man vilken excenter som skall styra sliden och växlar därigenom mellan fram och back. I mellanläget är det stopp, ingen ånga kommer fram till cylindern. Detta arrangemang är genialiskt, det fordras varken frikoppling eller backslag. Uppfinnaren hette Stephenson, han vann en tävling med sitt lok Rocket före John Ericssons Novelty i England oktober 1829. Än idag heter anordningen Stephen­sons slidstyrning.

Maskinen smörjs med två smörjapparater, en så kallad Mollerup smörjpress som trycker in olja i ångledningen till maskinen och smörjer därmed slid, kolv och cylinder. Den andra smörjappara­ten försörjer alla olika lager.

Håll dig uppdaterad
med vårt nyhetsbrev

Please do not fill this field!

© Copyright Kulturparken Småland | Behandling av personuppgifter