Vernissage Try Swedish!

2019-06-06 13:00

Bild för affisch till utställningen Try Swedish!

Utomlands framställs Sverige ibland som ett land i kris och kollaps. Ett land med svårlösta problem som knappt går att föreställa sig. Politiska konflikter, förortskravaller, gängvåldtäkter och för många invandrare är en del av det gängse narrativet. Den andra ofta tecknade bilden handlar om ett land som är progressivt med humanistiska värden, stark jämställdhet och framgångsrika företag.

Bilden av Sverige används som politiskt verktyg och turistisk marknadsföring. Olika motiv medverkar till att sprida en stereotypisk bild. Utfallet blir ofta paradoxalt och schizofrent. Exemplet Sverige verkar vara tacksamt att använda som slagträ i olika debatter. Idag handlar det om integration, tidigare var Sverige i skottlinjen för att vara ett föregångsland inom välfärdspolitik. En politik och samhällsplanering som skapade ett land fördärvat av självmord, alkoholism och nakenhet.

Kulturparken Småland har bjudit in ett antal konstnärer för att lyfta blicken bortom propaganda, politik och falska nyheter och istället lägga ut en mer komplex bild av läget här och nu. Hur ser deras bild av Sverige ut idag? Vilka är vi? Vad är det som händer?

 

Medverkande konstnärer är Åsa Maria Bengtsson, Sara Granér, Peter Johansson och konstkollektivet Art Mobile.

 

Vernissage 6 juni kl 13.00

Deltagande konstnärer medverkar.