Invigning Lekfullt

2023-04-01 11:00 - 2023-04-01 16:00

Utställningen Lekfullt berättar om Smålands rika tradition av leksakstillverkning och ger samtidigt massor av utrymme för barnen att leka och upptäcka!

 

Lekfullt berätta om leksakerna i trä. Leksakstillverkarna i Småland var en gång många och framgångsrika. Förutsättningarna var goda med tillgången på skog och de många vattendragen som möjliggjorde fabriksetableringar.

Utställningen utforskar en småländsk industrihistoria präglad av klurighet och hantverkskunnande. Idag – när de flesta leksaker är av plast och elektronik och importeras från länder med billig arbetskraft – försöker Smålands museum lyfta fram en annan tid och göra nedslag i ett speciellt industriellt kulturarv.

 

Utställningen handlar också om att leka. Ett barn hoppar i en vattenpöl. Några andra gör en koja av mjuka kuddar eller låtsas vara pirater. Leken har många former och uttryck.

Människan är en lekande varelse och den art som leker mest och längst. Oavsett kön, etnicitet eller kulturell bakgrund har vi alla erfarenhet av leken. Men varför leker vi och vad har leken för betydelse? Hur går det till när vi leker?

 

Lekfullt öppnar på Smålands museum lördag 1 april och vi har fri entré hela dagen!