Ångaren Thor

En oförglömlig resa i tid och rum

Sommartid trafikeras Helgasjön av den fantastiska Ångaren Thor. Välkommen att njuta av en tur ombord och slussa vid Sveriges sydligaste sluss i Åby. Vi erbjuder slussturer, Helgasjöturer och berättarturer. Du kan även abonnera ångaren Thor för olika turer. Alla turer avgår från Kronobergs slottsruin, vilket också är Thors hemmahamn.

Ångaren Thor är byggd 1887 på Bergsunds Mekaniska Verkstad i Stockholm och samma år som Ångaren Thor byggdes färdigställdes också Sveriges sydligaste sluss vid Åby.

Hitta till Ångaren Thor

Ångaren Thor avgår från Kronobergs slottsruin som ligger cirka 8 kilometer norr om Växjö centrum. Följ Liedbergsgatan och sedan Kungsgårdsvägen från Växjö centrum.

Biljett till Ångaren Thors turer

Biljetter till sommarens turer köps här.

Förköp av biljetter kan också göras på Smålands museum under ordinarie öppettider.

 

Känn vinden i håret…

När ångvisslan ljuder tre signaler och ångaren Thors maskin går back börjar en resa i historien. Med på Thor, då hon backar ut från sin brygga, finns säkert flera passagerare som redan besökt Kronobergs slottsruin. Ruinen ligger bara ett hundratal meter från ångbåtsbryggan och kanske har de då fått höra om de medeltida växjöbiskoparnas borg eller om det slott som Gustav Vasa och han söner lät bygga på samma ställe.

Någon kanske har tittat ner i fångetornet, eller gått in i en av de rondeller där kanonerna tidigare vaktat slottet och skyddat den gamla riksgränsen. Säkerligen har någon funderat på hur det egentligen gick till när Nils Dacke och de andra i hans upprorshär ”drack Jul” på Kronoberg 1542.

En historisk resa

De som inte besökt slottet har kanske istället bokat en historietur på sjön, och då får man höra mer om de gamla ruinerna vid Kronoberg, men också om själva ångaren Thor som sedan 1887, då hon för första gången sattes i vattnet, trafikerat Helgasjön med omgivande sjöar och kanaler. En del kanske tycker det är mest spännande att höra om Bergsunds mekaniska verkstad i Stockholm som byggde Thor åt kanal- och ångbåtsaktiebolaget, andra är mer intresserade av gamla skandaler.

Om väder och vindar är de rätta passerar Thor så att man ser den stora gården Eknaholm, som den blivande Erik XIV gav till sin älskarinna Agda Persdotter som tack för gjorda tjänster. Hon hade fött honom två barn och fungerat som värdinna vid hans hertighov på Kalmar slott, men nu skulle han bli kung och var tvungen att ordna någon form av ”fallskärm” åt henne.

Några som är med på turen tycker kanske det är mer spännande att höra om vad de åt på slottet under 1500-talet, eller om de kalkoner som Gustav Vasa höll på Kronoberg. Det finns också dem som allra helst lyssnar när det talas om kräftor, ål, gös, öring, lax och alla andra möjliga fiskar. De vet säkert att Helgasjön tillhör Mörrumsåns vattensystem, men vet de hur långt upp i åsystemet som öringen och laxen gick förr i världen?

En upplyftande resa

Slussturen till Åby intresserar säkert den som vill vara med om ett äventyr och få uppleva hur vattnet faktiskt som ingenting kan lyfta en flera ton tung båt någon meter upp i nästa sjö. Den som aldrig slussat med en ångbåt tidigare borde passa på att följa med till Åby för något verkligt upplyftande. Någon gång om året stävar dessutom Thor vidare från Åby hela vägen till Asa herrgård genom den muddrade kanalleden.

Kanske hinner de som följer med på en tur med Thor att lära sig vad ångvisslans olika signaler betyder, eller varför tredje man på båten ibland måste ta ner både skorstenen och fälla alla flaggspel. Den som en gång åkt med Thor gör det gärna igen, och det bästa med den snart 130 år gamla maskinen är att den inte alls störs av mobiltelefoner eller annan elektronisk utrustning.