Planera din åktur

Välj vilken tur du vill åka!

Ångaren Thor trafikerar Helgasjön från maj till augusti, och biljetter finns tillgängliga från april.

Slusstur (ca 2,5 timme)

Ta en tur genom Sveriges sydligaste sluss. Vi startar vid Kronobergs slottsruin, turar upp till Åbysluss och sedan tillbaka igen.

Pris: Vuxen 230:-*, Barn 5-12 år 110:-*, Barn under 5 år gratis.

Helgasjötur (ca 1 timme)

Ducka under låga broar, se Kronobergs slottsruin från vattnet och känn vinden fläkta i håret på öppet vatten. Välkommen på en tur där du får se Helgasjön från nya vinklar.

Pris: Vuxen 190:-*, Barn 5-12 år 90:-*, Barn under 5 år gratis.
*Inklusive bokningsavgift

Berättartur (ca 1 timme)

Sanningar och skrönor om och kring Helgasjön med Håkan Nordmark, historiker.

Vem uppförde Kronobergs slott, och vilka bodde där? Varför byggdes det slussar och kanaler i sjösystemet? Vad finns det för fisk under ytan? Har det funnits fler ångbåtar än Thor på Helgasjön? Vad fraktades på alla de pråmar som ligger sänkta här och var? Skatten på Kronoberg – vad innehöll den, och hur var det egentligen med sjörået i Helgasjön och kalkonerna på kungsgården?

Allt detta – och lite – till får vi svar på under färden på Helgasjöns vatten samtidigt som ångmaskinen och Thors besättning säkert för oss åter i hamn.

Pris: Vuxen 190:-*, Barn 5-12 år 90:-*, Barn under 5 år gratis.
*Inklusive bokningsavgift

> Boka biljett här!

Hitta hit

Med buss 

Ta buss 1 mot Kronoberg från Växjö resecentrum. Kronobergs slottsruin har en egen busshållsplats, och resan tar ca 22 minuter.

Med bil

Ångaren Thor ligger vid Kronobergs slottsruin, ca 8 km utanför Växjö centrum. Det är bra skyltat ut till Kronobergs slottsruin, och parkeringsplatser finns.

Bra att veta om du blir hungrig

Det går bra att ta med sig egen fikakorg på ångaren Thor. Man kan också beställa en fikakorg från Ryttmästaregården, boka den i förväg. Man kan också äta eller fika på Ryttmästaregården i anslutning till turen med ångaren Thor.

Bra att veta om du vill fotografera eller filma

Det går bra att fotografera och filma utan stativ på ångaren Thor.

Frågor och svar

Du kontaktar Kulturparken Småland på telefonnummer 0470-70 42 00.
Vi samarbetar med Biljettkiosken. Har du frågor om bokningar kontaktar du Biljettkiosken på telefonnummer 0470-79 48 09.
När du bokar via webben kan du betala med kort eller Swish.
Kontrollera att ditt kort är aktiverat för internetköp. Är kortet giltigt?
Om du inte kan eller vill betala med kort är du välkommen till oss på Smålands museum så hjälper vi dig.
Om du har bokat fel kan vi rätta din bokning om du kontaktar support@biljettkiosken.se samma dag som du genomförde din bokning.
Nej. Det går inte att lämna tillbaka köpta biljetter, men du kan byta dag fram till två dagar innan bokad tur. Kontakta Biljettkioskens support support@biljettkiosken.se
Så snart betalningen gått igenom får du biljett via sms och e-post. Du kan skriva ut biljetten eller visa ditt sms innan turen går.
I dagsläget erbjuder vi inte presentkort.
Kontrollera din e-post om du fått bekräftelse från oss. Kontrollera ditt bankkonto om betalning dragits, i så fall har du en bokning. Om inte kan du göra en ny bokning.
Båten går i de flesta väder men skulle det bli väldigt stark vind eller att det uppstår maskinproblem kan turen ställas in. Skulle detta ske kontaktar vi dig via sms.
Vid inställd tur skickar vi dig ett sms. Du får då möjlighet att boka om till en likadan tur eller få pengarna tillbaka. Kontakta Biljettkioskens support på support@biljettkiosken.se eller telefonnummer 0470-79 48 09.
Slussturen är cirka 2,5 timme och Helgasjöturen är cirka 1 timme.
Du får din biljett via e-post och sms. Om du inte kan skriva ut din biljett kan du visa upp ditt sms. Det går även bra att uppge bokningsnummer till personalen vid båten.
Samtliga passagerare behöver biljett. Barn under fem år åker kostnadsfritt, men vi behöver av plats- och säkerhetsskäl ha en bokning för varje resenär.
Nej, du måste göra en ny bokning för den tillkommande passageraren.
När du väljer antal biljetter under bokningen ser du biljettpriset.
Vi tar normalt ombord 60 passagerare.
På grund av allergirisk tillåter vi inga djur på båten. Ledarhund är undantaget.
Säkerhet är mycket viktigt och vi följer Sjöfartsverkets regler. Det finns därför räddningsvästar till samtliga passagerare.
Du får ha med egen fikakorg ombord. Dock är inte tillåtet att medta alkohol. Det går även att boka och ta med sig en fikakorg från närliggande Ryttmästaregården som nås på 0470-63 000.
Det finns en liten toalett ombord. Toaletten är inte handikappanpassad.
Vi erbjuder inte sittdynor, du får gärna ta med dig egen.
Båten är gammal och är inte anpassad för rullstolar. I vissa fall kan mindre rullstolar få plats. Kontakta oss innan du bokar biljett för att vara på säkra sidan, 0470-70 42 00.
Nej, det finns ingen plats att förvara barnvagnar under själva turen.
Vi har ingen försäljning på båten. Du är däremot välkommen att medta egen dricka. Du får inte medta alkohol.
Ångaren Thor eldas med stenkol och det kan uppstå sotfläckar. Vi ansvarar inte för fläckar och dylikt som uppstår under resa.
Vi rekommenderar att du är på plats 30 minuter före avgång.
Nej. Sommaren 2022 hänvisar vi all biljettförsäljning till webben och till receptionen på Smålands museum.
Ja. De turer som är guidade är märkta med "Berättartur" i turlistan. På Berättarturerna sommaren 2022 berättar Bo Lostad om båten, Helgasjön och de olika platser som vi åker förbi.
Ja. Vi erbjuder olika turer att välja på och du hittar dem under sidan ”Abonnerade turer”. Vi kan även erbjuda borgerlig vigselförrättare som förrättar vigsel i exempelvis Bröllopsviken på Helgasjön. Ta kontakt med oss på 0470-70 42 00 om du önska att abonnera Ångaren Thor.