Planera din åktur

Välj vilken tur du vill åka!

Ångaren Thor trafikerar Helgasjön från maj till augusti, och biljetter finns tillgängliga från april.

Slusstur (ca 2,5 timme)

Ta en tur genom Sveriges sydligaste sluss. Vi startar vid Kronobergs
slottsruin, turar upp till Åbysluss och sedan tillbaka igen.
Pris: Vuxen 230:-*, Barn 5-12 år 110:-*, Barn under 5 år gratis.

 

Helgasjötur (ca 1 timme)

Ducka under låga broar, se Kronobergs slottsruin från vattnet
och känn vinden fläkta i håret på öppet vatten.
Välkommen på en tur där du får se Helgasjön från nya vinklar.
Pris: Vuxen 190:-*, Barn 5-12 år 90:-*, Barn under 5 år gratis.
*Inklusive bokningsavgift

 

Berättartur (ca 1 timme)

SANNINGAR OCH SKRÖNOR OM OCH KRING HELGASJÖN
med Håkan Nordmark, historiker.

Vem uppförde Kronobergs slott, och vilka bodde där? Varför byggdes det slussar och kanaler i sjösystemet? Vad finns det för fisk under ytan? Har det funnits fler ångbåtar än Thor på Helgasjön? Vad fraktades på alla de pråmar som ligger sänkta här och var? Skatten på Kronoberg – vad innehöll den, och hur var det egentligen med sjörået i Helgasjön och kalkonerna på kungsgården?

Allt detta – och lite – till får vi svar på under färden på Helgasjöns vatten samtidigt som ångmaskinen och Thors besättning säkert för oss åter i hamn.

Pris: Vuxen 190:-*, Barn 5-12 år 90:-*, Barn under 5 år gratis.
*Inklusive bokningsavgift

 

Boka biljett här!

Hitta hit

Med buss 

Ta buss 1 mot Kronoberg från Växjö resecentrum. Kronobergs slottsruin har en egen busshållsplats, och resan tar ca 22 minuter.

Med bil

Ångaren Thor ligger vid Kronobergs slottsruin, ca 8 km utanför Växjö centrum. Det är bra skyltat ut till Kronobergs slottsruin, och parkeringsplatser finns.

 

Bra att veta när du blir hungrig

Det går bra att ta med sig egen fikakorg på ångaren Thor. Man kan också beställa en fikakorg från Ryttmästaregården, boka den i förväg.

Man kan också äta eller fika på Ryttmästaregården i anslutning till turen med ångaren Thor.

Bra att veta om du vill fotografera eller filma

Det går bra att fotografera och filma utan stativ på ångaren Thor.

Det går bra att använda texter och bilder från webbplatsen och då vill vi att du anger källan. Pressbilder hittar du här.

Inför din åktur kanske du har lite frågor och funderingar,
vi har samlat de vanligaste frågorna här.

Du kontaktar Kulturparken Småland om du har frågor beträffande turerna. Vi har telefonnummer 0470-704200
Vi samarbetar med Biljettkiosken, ett Växjöföretag som är experter på digitala bokningssystem. Har du frågor beträffande bokningsförfarandet kontaktar du Biljettkiosken på telefonnummer 0470-794809. De har öppet dagligen 09.00-00.00.
Om du har bokat fel dag kan vi rätta din bokning om du kontaktar support@biljettkiosken.se samma dag du bokar.
Nej. Det går inte att lämna tillbaka köpta biljetter, men du kan byta dag framtill 2 dagar innan bokad tur. Kontakta Biljettkioskens support support@biljettkiosken.se
Så snart betalning gått igenom får du ett sms och mail. Du kan välja att skriva ut biljetten eller visa sms innan turen går.
Kontrollera att ditt kort är aktiverat för internetköp. Är kortet giltigt? Har du korrekt säkerhetskod som du fått från din bank?
När du bokar via webben kan du betala med kort eller Swish. Skulle det vara så att du inte kan något av detta är du hjärtligt välkommen in till oss på Kulturparken Småland, Smålands museum eller Kronobergs slottsruin, så hjälper vi dig.
I dagsläget erbjuder vi inte presentkort.
Kontrollera din mail om du fått någon bekräftelse från oss. Kontrollera ditt bankkonto om betalning dragits. I så fall har du en bokning. Om inte kan du göra en ny bokning.
Båten går i de flesta väder, men skulle det bli väldigt stark vind eller att det uppstår maskinproblem, kan turen ställas in. Skulle detta ske, kontaktas kunderna via sms.
Vid inställd tur skickar vi dig ett sms. Alla som köpt biljetter får möjlighet att boka om till en annan likadan tur eller få pengarna tillbaka. Ta kontakt med Biljettkioskens support support@biljettkiosken.se
eller på telefonnummer 0470-794809. De har öppet mellan kl 09.00-00.00.
Slussturen är cirka 2,5 timme och Helgasjöturen är cirka 1 timme.
Du får din biljett även via sms som du kan visa för personalen. Det går även bra att uppge bokningsnummer till vår personal vid båten.
Samtliga passagerare behöver en biljett. Barn under 5 år kostar inget, men vi behöver av platsskäl och säkerhetsskäl få en bokning.
Nej, du måste göra en ny bokning för den tillkommande passageraren.
När du väljer antal biljetter under bokningen ser du biljettpriset. Alla priser finns även under rubriken ”Boka biljett på Ångaren Thor".
Vi får ta ombord 60 passagerare på Ångaren Thor.
På grund av allergirisk tillåter vi inga djur på båten. Ledarhund är undantaget.
Säkerhet är mycket viktigt för oss på Kulturparken Småland och vi följer Sjöfartsverkets regler. Det finns räddningsvästar till samtliga passagerare.
Självklart får våra kunder ha en egen fikakorg med sig ombord. Dock är det inte tillåtet att medtaga alkohol. Det går även bra att boka och ta med sig en fikakorg från Ryttmästaregården på telefonnummer 0470-63000 eller 070-6092529.
Det finns en liten toalett ombord för personal och passagerare. Toaletten är inte handikappanpassad.
Vi har vi inga sittdynor ombord, utan du får gärna ta med dig en egen.
Båten är gammal och inte handikappanpassad. Sitter du i en mindre rullstol, kanske det går att ordna. Vill du vara säker på din sak, ta kontakt med oss innan du bokar biljett. Ring oss på Kulturparken Småland telefonnummer 0470-704200.
Nej, det finns ingen plats att förvara barnvagnar under själva turen.
Vi har ingen försäljning på båten, utan du är välkommen att medtaga egen dricka. Vi godkänner inte medhavd alkohol.
Ångaren Thor är en ångbåt som eldas med stenkol. Det kan uppstå sotfläckar. Vi ansvarar ej för fläckar och dylikt som uppstått.
Vi rekommenderar att ni är på plats cirka 30 minuter före avgång.
Om du vill vara garanterad plats på en viss tur rekommenderar vi er att boka via webben. Du har möjlighet att köpa på plats, men vi kan inte garantera att det finns några biljetter kvar när du kommer dit.
De turer som är med guidning är märkta med ett H i turlistan. På de turerna har vi personal från Kulturparken Småland som på svenska berättar historier om båten, Helgasjön och de olika platser som vi åker förbi.
Ja, du kan abonnera båten. Vi erbjuder olika turer att välja på och du hittar dem under ”Abonnerade turer”. Vi kan även erbjuda en borglig vigselförrättare som förrättar vigsel i exempelvis Bröllopsviken på Helgasjön. Ta kontakt med oss på Kulturparken Småland om du önska att abonnera Ångaren Thor på telefonnummer 0470-704200.