Hjärtenholms lantbruksmuseum

Hjärtenholm tar dig nära jorden

Några kilometer norr om Alvesta ligger Hjärtenholms lantbruksmuseum som invigdes 1972. Här visas det småländska skogs- och jordbrukets historia i en vacker gårdsmiljö.

 

Alvesta 4h-gård på Hjärtenholm

Alvesta 4H-gård smygöppnade på Hjärtenholm  i juli  2021, och i juni 2022 invigs gården för sommaren. Under våren 2022 togs även caféet som drivs på Hjärtenholm över av 4H.  På Hjärtenholm finns förutom café och lantbruksmuseum både får, höns och kaniner.

Under sommaren kommer 4H att anordna gratisaktiviteter. Gratis guidningar i muséet, ponnyridning, bakluckeloppis mm. För att se varje veckas aktuella schema och meny för caféet, se deras facebooksida: Alvesta 4H-gård och Hjärtenholm.

Alvesta 4H-gård drivs i samarbete med Alvesta kommun och Kulturparken Småland.

 

En gård blir till

Hjärtenholms gård är en utgård till Engaholms gods och ligger några kilometer norr om Alvesta. Gården bildades när tre av Engaholms frälsegårdar i byn Hjärtanäs revs och flyttades i mitten av 1830-talet. För att få en ny samlad brukningsenhet placerades den nya gården i byns södra ände.

Gårdens hus har olika tillkomstår. Stenladugården är byggd på 1870-talet och bostadshuset och magasinet kom till tio år senare – årtalet 1880 är inhugget i grundstenarna till båda dessa byggnader.

Hjärtenholm var en stor arbetsplats

Namnet Hjärtenholm kommer sig av en sammanslagning av huvudgodsets namn Engaholm och byn Hjärtanäs. Hjärtenholm hade ursprungligen 100 hektar åker och 129 hektar skog, en så stor gård krävde mycket arbetskraft i början av 1900-talet då arbetsbesparande maskiner var sällsynta. De som arbetade på gården var dagsverkare från torp runt omkring. Det fanns också fast anställda lantarbetare med tillhörande familjer. Det har också funnits statare vars lön bestod av naturaprodukter.

Gården har varit utarrenderad under flera perioder. De sista brukarna på Hjärtenholm var familjen Svensson som flyttade dit 1947. Arnold och Linnea Svensson brukade gården fram till 1960 då sönerna Arnold och Ingemar tog över arrendet. De drev gården till 1965 då arrendet och jordbruksverksamheten upphörde eftersom lönsamheten var för dålig.

Hjärtenholm blir museum

Genom ett lokalt initiativ från jordbrukskooperationen köptes gårdstomten med byggnader från ägaren friherre Anders Koskull. En museistiftelse bildades för att ta hand om länets agrara kulturarv.

Genom tillskott av statliga arbetsmarknadsmedel rustades byggnaderna upp och Kronobergs lantbruksmuseum kunde öppna sin verksamhet sommaren 1972. Museistiftelsen upphörde 1979 och alla tillgångar överfördes då till Smålands museum, numer en del av Kulturparken Småland, som driver verksamheten än idag.

Fokus för Hjärtenholms lantbruksmuseum är att visas hur böndernas arbetsvillkor förändrats genom industrialiseringen och hur det småländska lantbruket gått från att använda redskap som användes för hand eller drogs av djur till att komma in i den tidiga maskinepoken.

Fika på Hjärtenholm!

Alldeles intill lantbruksmuseet ligger Rättarebostaden som inrymmer ett mysigt trädgårdscafé. Cafét serverar i första hand våfflor och fika men även lättare luncher vissa dagar. På Alvesta 4H:s facebooksida kan man ta del av veckans aktuella meny. På caféet kan du betala med swish och kort.

Caféet är öppet samma tider som museet.

 

Kontakt

Vid frågor om Hjärtenholm, 4h-gården eller caféet, kontakta

Sofia Lindwall Ek: 076-006 44 17