Utvandrarnas hus

Utvandrarnas hus renoveras

I Utvandrarnas hus pågår för närvarande renoverings- och ombyggnadsarbeten. Detta kommer pågå till juni 2021 då den nya migrationshistoriska utställningen Det nya landet (som ersätter Drömmen om Amerika) öppnar. Även Mobergrummet är stängt för renoveringar under den här perioden.

Forskarsalen och Mammornas café är öppna

Under ombyggnadsperioden är Forskarsalen och Mammornas café öppna som vanligt och det går bra att boka Atriumsalen för konferenser.

Under tiden för ombyggnaden har vi för större grupper möjlighet att erbjuder en alternativ guidning/föreläsning som rör Amerikaemigrationen. För frågor och bokningar av dessa kontakta Maria Lönnborg på 0470-70 42 05, maria.lonnborg@kulturparkensmaland.se.

 

Om Utvandrarnas hus

Utvandrarnas hus invigdes i augusti 1968 och är Nordens största institut med fokus på emigrationen till Nordamerika. I Utvandrarnas hus finns utställningar, arkiv, bibliotek och forskningsverksamhet. I den kommande nya utställningen som ersätter Drömmen om Amerika skildras 1800-talets stora emigrationsvåg och i Mobergrummet ges via originalmanuskript, foton och föremål en bild av hela Vilhelm Mobergs författarskap, med tyngdpunkt på utvandrarromanerna.

I forskarsalen finns möjlighet att ta del av ett unikt källmaterial från emigrationen till främst Amerika och Kanada komplett med ett stort specialbibliotek. Här finns också tillgång till flertalet av de digitala databaserna.

 

Emigration