Utvandrarnas hus

Utvandrarnas hus är stängt för ombyggnadsarbete

Utställningen Drömmen om Amerika på Utvandrarnas hus är stängd. 2021 öppnar en ny migrationshistorisk utställning som ersätter denna. Även Mobergrummet är stängt under ombyggnadsperioden.

Forskarsalen och Mammornas café är öppna

Under ombyggnadsperioden är Forskarsalen och Mammornas café öppna som vanligt och det går bra att boka Atriumsalen för konferenser.

Under tiden för ombyggnaden har vi för större grupper möjlighet att erbjuder en alternativ guidning/föreläsning som rör Amerikaemigrationen. För frågor och bokningar av dessa kontakta Maria Lönnborg på 0470-70 42 05, maria.lonnborg@kulturparkensmaland.se.

 

Om Utvandrarnas hus

Utvandrarnas hus invigdes i augusti 1968 och är Nordens största institut med fokus på emigrationen till Nordamerika. I Utvandrarnas hus finns både utställningar, arkiv, bibliotek och forskningsverksamhet. I den permanenta utställningen ”Drömmen om Amerika” skildras 1800-talets stora emigrationsvåg och i ”Mobergrummet” ges via originalmanuskript, foton och föremål en bild av hela Vilhelm Mobergs författarskap, men tyngdpunkten ligger på utvandrarromanerna.

I forskarsalen finns möjlighet att ta del av ett unikt källmaterial från emigrationen till främst Amerika och Kanada kompletterat med ett stort specialbibliotek. Här finns också tillgång till flertalet av de digitala databaserna.

 

Emigration