Skip to main content

På grund av fastighetsrenovering är delar av Sveriges Glasmuseum tillfälligt stängda. Läs mer här

På grund av fastighetsrenovering är delar av Sveriges Glasmuseum tillfälligt stängda. Läs mer här

Det nya landet – drömmen om Amerika

  • Permanent utställning
  • Utvandrarnas hus
Det nya landet – drömmen om Amerika
Den svenska utvandringen till Amerika är den största befolkningsomflyttningen i svensk historia. Mellan åren 1830–1930 flyttade 1,3 miljoner svenskar till Amerika. Nästan en femtedel av den dåvarande svenska befolkningen valde att göra den långa och tidvis krävande resan över Atlanten för att skapa ett liv i det nya landet.

Emigrationen är ofta redovisad i diagram och tabeller, men bakom dessa siffror finns levande och livfulla människoöden. Det var människor av kött och blod som valde att lämna sin hembygd, sin familj och sina släktingar.

I utställningen möter ni emigranter från uppbrottet i Sverige, resan till Amerika och livet i det nya landet. Mina Andersson, Peter Erlandsson, familjen Nilsson, Vera Johnson och många fler emigranter.

Ta del av utställningen med en egen audioguide

Med vår audioguide-app Kulturparken får du en personlig guidning genom utställningen Det nya landet. Appen finns att ladda ner gratis till iPhone och Android.

Gör så här:

Ladda ner appen Kulturparken från App Store eller Google Play.

Öppna appen och starta den guide du vill lyssna på. Guiden finns på svenska och engelska. Det finns även en barnguide med ett tillhörande Quiz.

I utställningen ser du symboler som visar var respektive guidepunkt börjar. Klicka dig fram bland siffrorna i audioguide-appen som motsvarar siffrorna runt om i utställningen.

Vi rekommenderar att du använder hörlurar för bästa upplevelse.

Poddat om Det nya landet

I det 30:e avsnittet av Din Podd På Jorden följer vi med in bakom scenerna för att höra mer om den nya emigrationshistoriska utställningen Det Nya Landet. Vi lyssnar till tankarna och arbetet som ligger bakom utställningen och vi får även veta mer om några av utställningens mest fascinerande och känslofyllda föremål – exempelvis det fickur som 1912 föll i vattnet när Titanic förliste och fickurets ägare, Mauritz Ådahl, omkom.

 


 

Föremål från utställningen

© Copyright Kulturparken Småland | Behandling av personuppgifter