Föreläsningar och samtal

Den enögde William Man i Kalvsvik och andra kulturmöten

Välkommen till historiker Håkan Nordmarks välbesökta föreläsning om kulturmöten i Kronoberg, inspelad under Kulturnatten 2023. Under föreläsningen ger Håkan en månghundraårig tillbakablick på olika sorters märkliga och otroliga möten som utspelat sig i Kronobergs län. Bland annat möter vi den enögde kaptenen William Man i Kalvsvik och den ryska krigsfången Izvan Wazilius som hittade kärleken i Skatelöv.

 


 

ÅSA om JUNGNELIUS

I det här konstnärssamtalet möter Sveriges Glasmuseum glaskonstnären Åsa Jungnelius i ett samtal om hennes konstnärskap och om tre av hennes framträdande glaskonstverk som finns utställda på Sveriges Glasmuseum.

 

Åsa Jungnelius hör till samtidens mest uppmärksammade svenska konstnärer med en imponerande meritlista bestående av allt från spännande glaskonstverk till stora offentliga utsmyckningar. Vid ett tillfälle har hon sagt att hennes konstverk är gjorda för att diskutera och genom det kommer samtalet att kretsa kring hennes uppmärksammade konstverk: Stilettklackskor storlek 36, Snippan och Råttpokalen.

 


 

Farsoter – Pesten med Håkan Nordmark

Häng med när historiker Håkan Nordmark guidar oss genom pestens härjningar i Kronobergs län på 1700-talet. Resan början vid peststenen i Älmeboda och slutar vi den fortfarande väl synliga pestgraven mitt på stadsdelen Söder i Växjö.

 


 

Farsoter – Spanska sjukan med Anna de Faire

Häng med när museipedagog Anna de Faire berättar om spanska sjukan, den världsomfattande influensan som härjade för hundra år sedan. Det blir ett lokalhistoriskt perspektiv och vi möter ett påtagligt och verkligt personöde.

 


 

Gripeberg – arkeologen berättar

Gripeberg är en fornborg i Notteryd i Växjö kommun. I filmen ger arkeolog Åsa Alering en kort genomgång av resultaten från de senaste årens arkeologiska undersökningar.