Någon minut om

 

 

 

Någon minut om är, precis som det låter, minutkorta filmer där du som tittare får en guidad visning av olika spännande föremål och konstverk som finns runt om på Smålands museum och Sveriges Glasmuseum.

”Utvandrare” av Axel Olsson

Vi är i full färd med att bygga den nya emigrationsutställningen i Utvandrarnas hus och statyn ”Utvandrare” av Axel Olsson är en självklar del i detta. Visste du detta om statyn?

Växjö stad år 1900

I det här lite längre avsnittet tar vi dig 121 år tillbaka i tiden, där du får följa med på en miniatyrstadsvandring genom Växjö som det såg ut år 1900. Historiker Håkan Nordmark guidar oss genom den lilla staden som under de kommande hundra åren fram till idag ska komma att växa och förändras så att det nästan är svårt att hänga med i byggsvängarna. Men Håkan, vad har hänt med elverkets skorsten?

Orgelsalens kyrktak

1748 målade målarmästare Johan Christian Zschotzscher motivet ”Den yttersta domen” på taket i Furuby gamla kyrka. I samband med att kyrkan revs 1891 passade man på att spara det dramatiska taket och sedan 1925 sitter det monterat i Smålands museums orgelsal. Det här är någon minut om motivet på det gamla kyrktaket.

Framtidshopp av Kjell Engman

Framtidshopp är ett glaskonstverk som finns på Sveriges Glasmuseum. Det stora verket är specialtillverkat 1991 av den svenska glaskonstnären Kjell Engman och innehåller mängder med spännande detaljer. Detta är någon minut om Framtidshopp.

Arkitekt Claes Knutson

Samma år som Alvesta blir köping tar den levnadsglade skåningen Claes Knutson examen från KTH:s arkitektavdelning. Av ren slump ska Knutson och Alvestas vägar snart komma att korsas. För Alvesta innebär det en stark framtidsutveckling och skapandet av flera framstående byggnadsverk, för Knutson betyder det bildandet av ett av Sveriges största arkitektkontor med uppdrag åt bland annat IKEA. Detta är någon minut om Claes Knutson med författaren till boken ”Arkitekt Claes Knutson – Du får aldrig stunden tillbaka” Samuel Palmblad.

Regn av Anna Ehrner

Även om konstverket Regn har många möjligheter att anpassa sig efter hur människor känner är glaskonstnären Anna Ehrners tanke att man ska stanna upp och bli glad – inte minst över det tokiga i att hon kört ner så ömtåligt glas i så hård sten. Regn är formgiven 1986 vid Kosta glasbruk och är en estetisk upplevelse där sprötens korsande och spel med ljuset är centrala delar.

Cahmanorgeln

Sedan 1934 står den över 300 år gamla Cahmanorgeln i Smålands museums orgelsal. Byggd mot slutet av 1600-talet i Hans Henrich Cahmans verkstad i Växjö, numer en av Sveriges äldsta spelbara orglar.

Ljusfångare av Göran Wärff

I det här avsnittet tittar vi närmre på ”Ljusfångare” som är ett verk av glaskonstnären och formgivaren Göran Wärff. Häng med på guidning i någon minut om konstverket.