Kulturparken poddar

 

Välkommen till Kulturparken Smålands poddradio. Här kommer du hitta poddar som rör stort som smått inom kulturens många olika områden. Nya avsnitt kommer löpande, till en början släpper vi ett avsnitt per vecka.

Avsnitt 3: Om Fett!

I vårt tredje avsnitt följer vi med Samuel Palmblad, Kulturparken Smålands förste arkivarie, på en tidsresa genom beredskapslandet Sverige, och tittar närmre på fettets betydelse för överlevnaden. Vilken roll spelade ”fettlänet” Kronoberg i landets beredskapsplanering och hur såg konkurrensen i detta ut med det närliggande Blekinge?
Det och mycket mer reder vi ut i veckans mycket feta avsnitt.

 

Avsnitt 2: Pestens tid i Växjö!

Välkommen in i pestens tid i Växjö. I avsnittet leder historikern Håkan Nordmark oss genom de olika händelser som utspelade sig i de centrala delarna av Växjö när pesten härjade som värst i början av 1700-talet.

 

Avsnitt 1: Vilhelm Moberg som sportjournalist

1922 kommer Vilhelm Moberg till Alvesta och blir redaktör för Nya Växjöbladets lokalredaktion i Alvesta. Moberg var radskrivare och med en ersättning om 7 öre/rad gällde det att leverera innehåll. Genom sitt genuina idrottsintresse kom han att intressera sig för sporthändelser och idrottsrörelsen i Alvesta och förutom att skriva om själva idrotten drog sig Moberg inte för att i sina artiklar även kommentera både domare och publik.

Petter Ericsson, programansvarig vid Kulturparken Småland och Lennart Johansson, VD vid Kulturparken Småland leder oss genom ett samtal som helt fokuserar på Knivaherens förtjänster som lokalredaktör i Alvesta under 1920-talet.