Skip to main content

På grund av fastighetsrenovering är delar av Sveriges Glasmuseum tillfälligt stängda. Läs mer här

På grund av fastighetsrenovering är delar av Sveriges Glasmuseum tillfälligt stängda. Läs mer här

Smålands museum program våren 2025

Program våren 2025

Vad händer hos oss i vår? Modeikonen och designern Marina Kereklidou kommer tillbaka till Växjö för att berätta om sin spännande karriär och hon passar på att ge en exklusiv guidning i sin egen utställning Jag är Marina Kereklidou. Det blir workshops för både barn och vuxna genom Museiklubben och I museets foajé blir det självklart en stor mängd föreläsningar under hela våren. Vi rundar av vårsäsongen i stor stil i mitten av maj då Carl Johan De Geer återvänder för en kväll med filmvisning och prat. Ladda ner programmet eller hämta ett fysiskt exemplar på Smålands museum eller Utvandrarnas hus.

6/2 I museets foajé

Välkommen till en kreativ stund i museets foajé. Vi skapar och samtalar utifrån ett kulturhistoriskt tema. Kaffe, te och en kvällsmacka ingår i entrépriset.

Plats och tid: Smålands museum, kl 18.00 | Entré: 100 kr. Biljett bokas här

12/2 Från trälar till tjänstefolk

Från 1200-talet till 1800-talet utgjorde legofolk, senare kallade tjänstefolk, drängar och pigor, den vanligaste arbetskraften i Sverige. Historikern Martin Andersson skildrar deras levnadsvillkor och koppling till den tidigare träldomen. Andersson är forskare i agrarhistoria vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Plats och tid: Utvandrarnas hus, kl 18.00 | Entré: 60 kr. Inget förköp, biljett köps på plats.
Arrangör: Historiska föreningen i Kronoberg i samarbete med Kulturparken Småland.

15/2 Museiklubben

Är du mellan 7–12 år och gillar museer? Kom och var med när Museiklubben tittar på utställningar och skapar i verkstaden.

Plats och tid: Smålands museum, kl 11.00 | Entré: 40 kr. Biljett bokas här

27/2 Möt Marina Kereklidou

Marina Kereklidou, en av Sveriges största modestjärnor, som klätt Britney Spears, Robyn och Nina Persson, ser tillbaka på 30 år i modets centrum, från uppväxten i Alvesta till livet som modeskapare, stylist och creative director. Efter hennes föreläsning besöker vi tillsammans utställningen Jag är Marina Kereklidou.

Plats och tid: Smålands museum, kl 18.00 | Entré: 100 kr. Biljett bokas här

5/3 Kvällsöppet på Kulturarvscentrum

Visning av Elin Wägner-föremål i magasinet. Marie Ulmhed Sjöberg föreläser om Elin Wägner och kvinnorna i Bergs kommun utifrån material i Växjö kommunarkiv. Ett arrangemang i Elin Wänger-veckan.

Plats och tid: Kulturarvscentrum Småland, Sandvägen 15, Växjö, kl 18.00–20.00. Fri entré.

7/3 Lunchföreläsning: Vad kan vi lära oss av Elin Wägner?

Elin Wägner hade en stark tro på pacifism. Internationella kvinnor för fred och frihet (IKFF) följer i Elins spår. I förändringens tid måste vi idag anpassa oss och hitta vägar till fred. Lunchföreläsning med Desirée Sterner, förb.ordf. IKFF. Ett arrangemang i Elin Wägner-veckan.

Plats och tid: Smålands museum, kl 12.15. Fri entré.
Arrangör: IKFF, Internationella kvinnor för fred och frihet

8/3 Att larma men mötas av tystnad

Författare, journalister och forskare möts av tystnad och hån när de vittnar om hot och trakasserier de får utstå i sitt arbete. Fredrik von Malmborg, lektor i statsvetenskap, LiU, Helle Klein, direktor, Sigtunastiftelsen, Kristina Bingström, chefredaktör, SmP, Cecilia Davidsson, lektor, kreativt skrivande, LNU. Ett arrangemang i Elin Wägner-veckan.

Plats och tid: Smålands museum, kl 13.00. Fri entré.
Arrangör: Svenska PEN, Det fria ordets hus, Kulturparken Småland.

12/3 Teaterföreläsning: AI Dentity

En banbrytande föreställning som suddar ut gränser i samtalet om AI och vår samtid. Genom att använda AI som verktyg och medskapare utforskar denna interaktiva föreläsningsföreställning hur artificiell intelligens påverkar och formar vår identitet. Medverkande: Erik Rosales.

Plats och tid: Utvandrarnas hus, kl 19.00 | Entré: riksteatern.se
Arrangör: Riksteatern Växjö i samarbete med Kulturparken Småland

13/3 Anders Rydell: Stulen musik

Stulen musik är det avslutande kapitlet i Anders Rydells trilogi om nazisternas kulturplundring under andra världskriget. Rydell berättar om musikens roll i Tredje riket och den systematiska stölden av instrument, manuskript och böcker för att utplåna judiskt inflytande över europeisk musik.

Plats och tid: Utvandrarnas hus, kl 18.00 | Entré: 60 kr. Inget förköp, biljett köps på plats.
Arrangör: Historiska föreningen i Kronoberg i samarbete med Kulturparken Småland.

19/3 PechaKucha

Välkommen till en inspirerande PechaKucha-night! Den japanska snabbpresentationstekniken PechaKucha finns på över 900 platser runt om i världen och har i Småland arrangerats på Kulturparken sedan 2010. Kom och lyssna på korta, intressanta föreläsningar om form, design och kultur.

Plats och tid: Smålands museum. Första talare kl 19.20. Fri entré.

20/3 I museets foajé

Välkommen till en kreativ stund i museets foajé. Ta med dig en vän eller kom som du är. Vi skapar och samtalar utifrån ett kulturhistoriskt tema. Denna kväll tittar vi på modeutställningen Jag är Marina Kereklidou och skapar utifrån den. Kaffe, te och en kvällsmacka ingår i entrépriset.

Plats och tid: Smålands museum, kl 18.00 | Entré: 100 kr. Biljett bokas här

22/3 Museiklubben

Är du mellan 7–12 år och gillar museer? Kom och var med när Museiklubben tittar på utställningar och skapar i verkstaden. Denna gång får vi besök av Cecilia från Hemslöjden Kronoberg och slöjdar med halm.

Plats och tid: Smålands museum, kl 11.00 | Entré: 40 kr. Biljett bokas här

27/3 Kaffe och konst!

Dagvisning av aktuella konstutställningar under ledning av konstvetare Emma Schmidt. Efter visningen finns det tid för kaffe och samtal. Idag samlas vi på Utvandrarnas hus och tittar närmare på utställningen Släkten och slavarna av Carl Johan De Geer.

Plats och tid: Utvandrarnas hus, kl 13.30 | Entré: 80 kr. Biljett bokas här

2/4 Historien om Småland: Musiken

Mathias Boström, chef för Smålands Musikarkiv, gör nedslag i musikens historia i Småland utifrån klingande exempel. Finns det några drag som utmärker eller särskiljer musiken i Småland?

Plats och tid: Utvandrarnas hus, kl 18.00 | Entré: 100 kr. Biljett bokas här

9/4 Fängslande öden: Tjuvar och bedragare i 1800-talets Sverige

Utifrån sjutton straffångars självbiografier skisserar historikern Bonnie Clementsson en bild av hur ett liv i kriminalitet kunde te sig i 1800-talets Sverige. Berättelserna öppnar upp för reflektion om brott och straff ur ett allmänmänskligt perspektiv, om kriminalitetens drivkrafter då som nu. Bonnie Clementsson är verksam vid Lunds universitet.

Plats och tid: Utvandrarnas hus, kl 18.00 | Entré: 60 kr. Inget förköp, biljett köps på plats.
Arrangör: Historiska föreningen i Kronoberg i samarbete med Kulturparken Småland.

10/4 Kaffe och konst!

Dagvisning av aktuella konstutställningar på Smålands museum under ledning av konstvetare Emma Schmidt. Idag ser vi utställningen Jag är Marina Kereklidou. Efter visningen finns det tid för kaffe och samtal.

Plats och tid: Smålands museum, kl 13.30 | Entré: 80 kr. Biljett bokas här

12/4 Museiklubben

Är du mellan 7–12 år och gillar museer? Kom och var med när Museiklubben tittar på utställningar och skapar i verkstaden. Denna gång uppmärksammar vi byggnadsvårdsåret 2025 och lär oss om hus och byggnader i museiparken tillsammans med Samuel Palmblad. Vi är delvis utomhus så ta med kläder efter väder.

Plats och tid: Smålands museum, kl 11.00 | Entré: 40 kr. Biljett bokas här

23/4 Stadsvandring: Älmhult

Kulturhistorisk vandring i Älmhult under ledning av byggnadsantikvarier Samuel Palmblad och Ludvig Svensén. Evenemanget är en del av Byggnadsvårdsåret 2025.

Plats och tid: Samling utanför kommunhuset i Älmhult, kl 18.00. Fri entré, ingen föranmälan.

24/4 I museets foajé

Välkommen till en kreativ stund i museets foajé. Ta med dig en vän eller kom som du är. Vi skapar och samtalar utifrån ett kulturhistoriskt tema. Kaffe, te och en kvällsmacka ingår i entrépriset.

Plats och tid: Smålands museum, kl 18.00 | Entré: 100 kr. Biljett bokas här

29/4 Kulturarvscentrum: Öppet magasin

Visning av föremålssamlingen på Kulturarvscentrum Småland. Antikvarie Anders Bengtsson guidar.

Plats och tid: Kulturarvscentrum Småland, Sandvägen 15, Växjö, kl 18.00 | Entré: 80 kr. Biljett bokas här

5/5 Din podd på jorden

Nytt avsnitt av Smålands museums podd. Denna gång med sociolog Arne Nilsson som berättar utifrån sin bok Såna på Amerikabåtarna: de svenska Amerikabåtarna som manliga homomiljöer. Samtalet leds av Hanna Ivanishena. Du lyssnar på avsnittet där poddar finns eller via kulturparkensmaland.se.

8/5 Kaffe och konst!

Samling på Kulturarvscentrum Småland, Norremark i Växjö, för visning av vardagsföremål i samlingarna. För guidningen svarar Björn Arfvidsson, chef samlingsavdelningen, och Emma Schmidt, konstvetare. Efter visningen finns det tid för kaffe och samtal.

Plats och tid: Kulturaravscentrum Småland, Sandvägen 15, Växjö, kl 13.30 | Entré: 80 kr. Biljett bokas här

8/5 Stadsvandring: Åseda

Kulturhistorisk vandring i Åseda under ledning av byggnadsantikvarier Samuel Palmblad och Ludvig Svensén. Evenemanget är en del av Byggnadsvårdsåret 2025.

Plats och tid: Samling utanför kommunhuset i Åseda, kl 17.00 Fri entré, ingen föranmälan.

14/5 En kväll med Carl Johan De Geer

Möt filmskaparen Carl Johan De Geer. Vi visar de prisbelönta filmerna ”Mormor, Hitler och jag” (17 min) och ”Med kameran som tröst, del 2” (70 min). I de båda dokumentärfilmerna utforskar De Geer sin uppväxt och behandlar frågor kring arv och livet som det blev. Och som alltid färgas berättelserna av Carl Johan De Geers oefterhärmliga blandning av allvar och finurlig humor. Mellan filmerna samtalar Carl Johan De Geer med Petter Ericsson, tidigare filmskribent och programansvarig Kulturparken Småland.

Filmvisningen och samtalet sker med anledning av utställningen Släkten och slavarna som visas under våren på Utvandrarnas hus. Utställningen kan besökas under kvällen.

Plats och tid: Utvandrarnas hus kl 18.00–20.30 | Entré: 120 kr. Biljett bokas här.

© Copyright Kulturparken Småland | Behandling av personuppgifter