Aktuellt pedagogiskt skolprogram

 

Pedagog och historiker Håkan Nordmark ler mot kameran och håller upp ett föremål som har tillverkats i den pedagogiska verkstaden. Föremålet är ett glas som någon har målat på.

Pedagogisk visning

Kom och ta del av våra utställningar, följ med på en visning där vi utforskar och diskuterar tillsammans, naturligtvis anpassat till ålder på eleverna och speciella önskemål. På sidan för vårt pedagogiska program har vi listat rekommenderade åldrar på beskrivningarna av utställningarna.

Tid: 40-60 minuter
Kostnad: 350 kronor per klass

 

Visning med verkstad

Vill klassen inleda med en visning för att sedan fortsätta med att skapa själva i vår pedagogiska verkstad rekommenderar vi detta alternativ. Till de flesta av våra skolprogram har vi utformat en eller flera verkstadsuppgifter. Ett sätt för eleverna att reflektera, diskutera och skapa själva utifrån det vi pratat om ute i utställningen.

Tid: 1,5-2 timmar
Kostnad: 500 kronor per klass

 

Program på Kronobergs slottsruin

Kostnad 800 kronor per klass

 

 

Program våren 2019

 

Ladda hem Kulturparken Smålands pedagogiska program för vårterminen 2019 här: Skolprogram_Kulturparkensmåland_VT_19

Detalj av en matta av Maja Andersson Wirde, en vävd matta i beige, röd och grönt.

Maja Wirde – Tunna trådar, stora mattor

Tillfällig utställning
Visas 26/1–5/5
Smålands museum
Förskoleklass–gymnasium

 

En utställning som visar Maja Wirdes fantastiska mattor. Gigantiska, ståtliga, dekorativa, rumssammanbindande och stämningsskapande, med sprakande eller vilsamma mönster. Tydligt är att vävning är ett helt eget konstuttryck. Kom och se en vacker utställning och väv din egen väv.

 

 

Elever står och lyssnar, förmodligen en guidning av utställningen.

Propaganda – Risk för påverkan

Tillfällig utställning
Visas 26/1–28/4
Utvandrarnas hus
Årskurs 4–gymnasium

 

Idag översköljs vi av information och många vill påverka hur vi tänker och beter oss. Det här skapar stora demokratiska möjligheter, men ställer också krav på oss människor och vår förmåga till kritiskt tänkande.
Den här utställningen visar hur ”det goda samhället” lyftes fram i propaganda i Nazityskland och Sovjetunionen under 1930- och 40-talen. Utställningen handlar också om dagens mediesamhälle, vad som styr medieflödet och hur mottagliga människor är för påverkan. Tanken är att den som förstår propagandans mekanismer också kan tänka kritiskt och se igenom manipulerande budskap.

 

Tid: ca 1,5-2 timmar. Workshop där vi diskuterar propaganda förr och nu. Till utställningen finns även ett klassrumsmaterial för lärare att ladda ner: https://www.levandehistoria.se/klassrummet/propaganda-risk-paverkan

 

 

 

Affischbild för utställningen Loving Cup

Loving Cup

Tillfällig utställning
Visas 20/10 2018–28/4 2019
Sveriges glasmuseum
Förskoleklass–gymnasium

 

Dricksglaset är i fokus! Nya, gamla, udda eller framgångsrika glas ställs ut i samarbete med Glasakademin. Konstverk eller inte? Hur långt kan man tänja gränserna? Och vad utmärker ett bra dricksglas? Vi tittar på glasutställningen och går sedan vidare till verkstaden där vi arbetar med att pimpa egna glas.

 

 

Tranor som är tillverkade i den kreativa verkstaden-

Tranedagen och andra vårtraditioner

Kan bokas hela vårterminen
Förskoleklass–gymnasium

 

Våren är fylld av högtider och traditioner, men få vet varför vi firar dem. Vi gör en djupdykning i vårens sedvänjor, både moderna och uråldriga, kristna, hedniska och kommersiella. I verkstaden gör vi tranor, påskpynt eller annat hantverk i vårens tecken.

 

 

Fotografiet visar en röd stuga med mossa på taket. Stugan kallas för Högloftstugan och ligger i museikparken vid Smålands museum.

Stenkakebak i högloftsstugan och berättelser om livet förr

Kan bokas 15 januari–26 april
Förskoleklass–gymnasium

 

Kom med in i den månghundraåriga stugan i museiparken. Vi berättar om hur livet var då det inte fanns element att värma oss, inga ellampor att lysa upp rummen med och inget vatten för matlagning och tvättning. I stugan, som är utan vatten och elljus lär vi oss om hur de stretade och dessutom lagar vi stenkakor över glöden i spisen. En stenkaka är inte alls hård utan ett slags pannkaka som steks på ett speciellt järn. Provsmakning utlovas!

 

 

Pedagog Håkan Nordmark guidar barn på Kronobergs slottsruin

På vandring i historien

Kan bokas från 6 maj
Förskoleklass–gymnasium

 

Följ med på en vandring genom århundranden. Tillsammans letar vi efter och tittar på spår av Växjös förflutna, det går också att förlägga vandringen i närmiljön kring din skola. Vi ställer frågor som: Var det en viking som reste runstenen vid domkyrkan? Vem gömde och glömde den medeltida silverskatten? Är det sant att det var en avsatt kung som satte eld på domkyrka år 1276 och har det verkligen runnit en bäck i Bäckgatan? Dessa och många fler frågor besvaras under vandringen, som också kan genomföras i området runt din skola, men då med helt annat innehåll.

 

Tid: 1–2 timmar.
Välj kläder efter väder!
Kostnad: 800 kr per klass

 

 

Konstgjorda vargen Yrla tillsammans med ett besökande barn

Vargen

Kan bokas hela vårterminen
Smålands museum
Förskoleklass–gymnasium

 

Nu finns det återigen enstaka vargar här i våra trakter, men för 175 år sedan fanns det 100-tals vargar enbart i Småland. Dessutom fanns det många fler frigående djur på gårdarna och när getterna, fåren och korna mötte vargen blev det ofta ett blodigt möte. För att skydda djuren drev man en vild jakt på vargen, alla byar hade vargnät, vargspjut och byggde vargropar. Vi får också veta mer om vallgrisarna som skyddade tamdjuren.

 

Kom och klappa vår varghona Yrla, gå in i hennes lya, ta reda på mer fakta kring vargen och upplev äkta vargspjut, äkta vargnät och andra fångstredskap som användes vid jakten. I vår verkstad målar vi skrämmande varglappar efter gamla förlagor.

 

OBS! Yrla är lika stor som en riktig varg, men hennes päls är syntetisk. Varglapparna, som målas på tyg, får eleverna naturligtvis ta med hem!

 

 

Ett av föremålen i Gunnar Ells samling

Gunnar Ell
– plåtblommor, pappdjur och ståltrådsarbeten

Fast utställning
Kulturarvscentrum Småland
Förskoleklass–gymnasium

 

För Gunnar Ell var saga och lek en självklar del i undervisningen, slöjd och hantverk borde användas i alla skolämnen som en väg att få nya kunskaper och idéer. För att visa andra lärare hur allt detta skulle gå till byggde han under 30 år upp en stor samling med förlagor och förebilder som skulle användas vid handens arbete i skolan. Här finns lerfigurer, träskulpturer, ljuslyktor i bleckplåt, genomlysningsbilder med silkepapper… Ja i stort sett allt finns i denna samling. Kom och ta en titt för att bli inspirerad och sedan fortsätta i vår verkstad.

 

 

Länge leve Kosta!

Visas på Sveriges glasmuseum.
Passar för förskoleklass-gymnasium

 

Kulturparken Småland firar Kosta glasbruk som fyllt 275 år med en färgglad och innehållsrik utställning där vi får lära oss om glaset, bruket och människorna. Vi får följa vägen från skiss till färdigt glas, veta mer om glasbrukets olika formgivare genom tiderna, och dess skickliga glasarbetare.

I verkstaden arbetar vi med glasmosaik, glasmålning eller andra tekniker.

 

 

 

Modell av en grav från forntiden

Glimtar från forntiden

Fast utställning
Smålands museum
Passar för årskurs 2–6

 

Utställningen berättar om livet i Småland under forntiden och visar arkeologiska fynd från de olika tiderna. Den tar också upp asatro, hur arkeologer arbetar, samt historien om Ötzi – mannen som hittades i Alperna. Klassen får möjlighet att prova kläder i forntida modell och känna på föremål. Välj stenålder, bronsålder eller järnålder beroende på vad ni arbetar med i skolan när ni bokar. I verkstaden arbetar vi med olika hantverk med material och utformning som användes under forntiden.

 

 

 

En del av utställningen På väg i 1800-talets Kronoberg

På väg i 1800-talets Kronoberg

Fast utställning
Smålands museum
Passar för förskoleklass–gymnasium

 

Kliv in i 1800-talets Växjö, möt livet under bondesamhället och märk skillnaderna mellan land och stad. Se hur samhället såg ut och hur man transporterade sig, var man arbetade, om marknader och om hur museet kom till. Vi lär också känna en och en annan dåtida Växjö-kändis under visningen.

 

 

Svenskt glas under sex sekler 2.0

Fast utställning
Sveriges glasmuseum
Passar för årskurs 4–gymnasium

 

I denna utställning beskrivs hur glasets form utvecklats genom tiderna och om dess tillverkning. När började man blåsa glas, och hur har det använts förr och idag? Med hjälp av möbler och föremål kan vi sätta glaset i ett sammanhang och förstå något om tiden när det skapades. De allra tidigaste svenska glasen är från 1500-talet och samsas med funkisglas från 1930-tal och våra allra nyaste tillskott i samlingen.

 

 

 

Ljuskrona i utställningen Studioglas i förändring

Studioglas i förändring

Fast utställning
Sveriges glasmuseum
Passar för förskoleklass–gymnasium

Utställningen visar glaskonst från 1960-talet och framåt av utvalda konstnärer, formgivare och konsthantverkare. Samlingen har donerats av Glasakademin och utställningen visar studiohyttornas utveckling på ett unikt sätt. Under visningen inspireras vi av glasens form och färg och fascineras av vad man egentligen kan skapa av glas.

 

 

Del av utställningen Drömmen om Amerika

Drömmen om Amerika & Mobergrummet

Fast utställning
Utvandrarnas hus
Passar för årskurs 4–gymnasium

 

I Drömmen om Amerika skildras den stora emigrationsvåg som varade 1850–1930, då ungefär 1,3 miljoner människor lämnade Sverige. Från vissa delar av Småland som var steniga och fattiga flyttade särskilt många. Utställningen berättar om varför så många svenskar reste och vad som mötte dem på andra sidan haven.

 

I Mobergrummet kikar vi närmare på den småländske författaren Vilhelm Mobergs författarskap och liv, med fokus på utvandrarromanerna. Här finns föremål från författarens skrivarstuga, fotografier och manuskript.

 

Precisera gärna vid bokning om ni vill fokusera på en av utställningarna eller ta del av allt.

 

 

Detalj av glasföremål i glasmagasinet på Kulturarvscentrum

Öppet glasmagasin

Kulturarvcentrum Småland, Norremark
Förskoleklass–gymnasium

 

I september 2017 slog dörrarna upp till vårt alldeles nya öppna glasmagasin på Kulturarvcentrum Småland. Ta del av den svenska glashistorien med hela 35 000 föremål från 105 glasbruk. Fokus ligger på de småländska glasbruken. I det öppna magasinet visas även skisser, maskiner och verktyg som används i glasframställning.

 

 

Magasin med föremålssamlingar

Kulturarvscentrum
– öppet magasin

Kulturarvcentrum Småland, Norremark
Förskoleklass–gymnasium

 

Besök vårt öppna magasin fyllt med föremål inom arkeologi, etnologi, historia, konst, textil och fotografi. Här finns arkeologiska fynd, möbler, kyrkokonst, en bödelsyxa och Linnés chokladkopp till exempel. Gå på en historisk skattjakt och upptäck några föremåls spännande historia.

 

 

Boka skolprogram

Håkan Nordmark
0470-704217
Mejla

Boka skolprogram

Klara Jansson
0470-704271
Mejla