Skapande skola

 

På Kulturparken Småland ges chansen att förstå sin historia och världen vi lever i idag. I skaparverkstäder som eleverna och Kulturparken utvecklar tillsammans finns det möjlighet att arbeta med allt från samtida glaskonst till forntida hantverkstekniker och material. Genom utställningar, magasin, arkiv och kulturmiljöer möter vi länets historia och arbetar sedan med eget skapande i verkstaden. Vi har specialister inom konst, historia, etnologi och arkeologi. Tänk att få hålla i ett föremål som användes på stenåldern, prova historiska kläder eller gräva fram spännande fakta ur våra arkiv och sedan omsätta erfarenheten och den nya kunskapen i en skapande verkstad!

Vi kommer till skolan och ni kommer till oss. Vi skräddarsyr projekt efter elevernas och skolans önskemål. Några exempel på projekt från tidigare år är Kronoberg- renässansslottet, Torparliv, Forntiden vid vår skola, Glas i alla färger och former och På väg i världen.

Kontakt: pedagogiska@kulturparkensmaland.se

 

Glas i alla färger och former

Nu finns möjligheten att lära sig det mesta om glas. I vårt magasin är det lätt att inspireras av mer än 35 000 föremål kopplade till glastillverkning och glasprodukter – i museets utställningar finns ännu mer glas (skisser, prover, maskiner, formar, tänger, saxar, spikar, pipor och massor av glasföremål i alla möjliga stilar och storlekar). Vi kan besöka skolan och förbereda besöken i glasmagasinet och på museet. Efter att ha besökt magasinet och museet, sett och hört hur glas tillverkas och kan användas anordnas en skaparverkstad där glaset står i centrum.

Historieskrivarna

Med hjälp av arkivmaterial och föremål möter vi personer som stått för sina åsikter även om de förlorat jobbet eller blivit dragna inför domstol. Med exempel från historien diskuterar vi yttrandefrihet idag och vem som nuförtiden kan, får eller vågar säga obekväma sanningar. Projektet är ett samarbete med Det fria ordets hus.

Varför dödade Maria sin kompis? – prova på att vara forskare.

År 1838 skedde ett mord i Växjö. Pigan Maria dödade sin vän Ingeborg. Varför skedde det och hur gick det till? På vilka sätt kan vi ta reda på mer? Tillsammans gör vi en verkstad med hjälp av historiskt och arkeologiskt material. Eleverna får lära sig att värdera olika typer av källor och förstå hur historia skapas! Här finns också utrymme att diskutera olika människors livsvillkor då och nu, brott och straff, samt hur spår av historiska platser kan avläsas idag. Om ni vill ger vi möjlighet till att besöka en av platserna där det hela utspelade sig. För högstadiet och gymnasiet.