Skapande skola

Hos oss på Kulturparken Småland ges chansen att lära känna sin historia och därigenom lättare förstå den värld vi lever i idag – och vara med och bestämma om framtiden. Med hjälp av våra utställningar, magasin, arkiv och olika historiska miljöer närmar vi oss Kronobergs innehålls­rika historia. Här på Kulturparken möter ni pedagoger med special­kunskaper inom historia, konst­historia och arkeologi. Tänk att få hålla i ett föremål som användes för tusentals år sedan, prova uppsydda historiska kläder eller gräva fram spännande fakta från våra arkiv som inte går att hitta någon annanstans! Hos oss finns unika möjligheter att forska kring just den tidsepok som intresserar mest. Vi kommer till skolan eller kommer ni till oss på museet.

Utöver de tre program, ni kan läsa om här på sidan, kan vi skräddarsy Skapande skola-projekt efter vad ni är intresserade av och arbetar med i skolan. Några exempel från tidigare år är Titanic, Torparliv och 1800-tal, Kronoberg – människorna på 1500-talsslottet och Utomhus­pedagogik i Växjö stad. Kontakta oss för mer information och program­förslag.

Glas i alla färger och former

Nu finns möjligheten att lära sig det mesta om glas. I vårt magasin är det lätt att inspireras av mer än 35 000 föremål kopplade till glastillverkning och glasprodukter – i museets utställningar finns ännu mer glas (skisser, prover, maskiner, formar, tänger, saxar, spikar, pipor och massor av glasföremål i alla möjliga stilar och storlekar). Vi kan besöka skolan och förbereda besöken i glasmagasinet och på museet. Efter att ha besökt magasinet och museet, sett och hört hur glas tillverkas och kan användas anordnas en skaparverkstad där glaset står i centrum.

Historieskrivarna

Med hjälp av arkivmaterial och föremål möter vi personer som stått för sina åsikter även om de förlorat jobbet eller blivit dragna inför domstol. Med exempel från historien diskuterar vi yttrandefrihet idag och vem som nuförtiden kan, får eller vågar säga obekväma sanningar. Projektet är ett samarbete med Det fria ordets hus.

Varför dödade Maria sin kompis? – prova på att vara forskare.

År 1838 skedde ett mord i Växjö. Pigan Maria dödade sin vän Ingeborg. Varför skedde det och hur gick det till? På vilka sätt kan vi ta reda på mer? Tillsammans gör vi en verkstad med hjälp av historiskt och arkeologiskt material. Eleverna får lära sig att värdera olika typer av källor och förstå hur historia skapas! Här finns också utrymme att diskutera olika människors livsvillkor då och nu, brott och straff, samt hur spår av historiska platser kan avläsas idag. Om ni vill ger vi möjlighet till att besöka en av platserna där det hela utspelade sig. För högstadiet och gymnasiet.