Det nya landet – drömmen om Amerika

 

Nu har den nya emigrationshistoriska utställningen Det nya landet – drömmen om Amerika öppnat på Utvandrarnas hus i Växjö. 

Den svenska utvandringen till Amerika är den största befolkningsomflyttningen i svensk historia. Mellan åren 1830–1930 flyttade 1,3 miljoner svenskar till Amerika. Nästan en femtedel av den dåvarande svenska befolkningen valde att göra den långa och tidvis krävande resan över Atlanten för att skapa ett liv i det nya landet.

Emigrationen är ofta redovisad i diagram och tabeller, men bakom dessa siffror finns levande och livfulla människoöden. Det var människor av kött och blod som valde att lämna sin hembygd, sin familj och sina släktingar.

I utställningen möter ni emigranter från uppbrottet i Sverige, resan till Amerika och livet i det nya landet. Mina Andersson, Peter Erlandsson, familjen Nilsson, Vera Johnson och många fler emigranter.

 

Din Podd På Jorden om Det Nya Landet

I det 30:e avsnittet av Din Podd På Jorden följer vi med in bakom scenerna för att höra mer om den nya emigrationshistoriska utställningen Det Nya Landet. Vi lyssnar till tankarna och arbetet som ligger bakom utställningen och vi får även veta mer om några av utställningens mest fascinerande och känslofyllda föremål – exempelvis det fickur som 1912 föll i vattnet när Titanic förliste och fickurets ägare, Mauritz Ådahl, omkom.