Fornborgar är fornlämningar som är vanligast i södra halvan av Sverige. De kan se olika ut, men har vissa saker gemensamt. De flesta är byggda på bergskrön, där toppen på olika sätt har hägnats in och avgränsats med stenvallar och murar. I Skåne, på Öland och Gotland ligger fornborgarna däremot oftast på plan mark och är byggda som ringmurar. Trots att de har en gemensam benämning kan fornborgar alltså se mycket olika ut.
Namnet fornborg för tankarna till försvarsanläggningar, men genom arkeologiska undersökningar vet man att många av dem har haft andra funktioner. Vissa verkar ha fungerat som handels- och hantverksplatser, andra som kult- och begravningsplatser eller som boplatser med odlingar. I några fall vet man inte alls hur de har använts, eftersom det inte finns några bevarade spår förutom murarna.
Fornborgar byggdes under bronsåldern och järnåldern. Det är en lång period på 2000 år, så egentligen är det inte konstigt att fornborgarna har byggts och använts för helt olika ändamål.
I södra Småland finns två kända fornborgar, en på Cirkön i sjön Åsnen och en på Gripeberg i Notteryd utanför Växjö. Gripeberg ligger på en bergshöjd och täcker ett område som är 200×90 meter stort. Det som syns av fornborgen idag är två raserade murar och stenvallar. De går tvärs över bergshöjdens norra och södra del. Genom arkeologiska undersökningar vet vi att murarna byggdes under yngre bronsåldern, alltså omkring 1100 – 500 f. Kr. Det gör Gripeberg till en av de äldsta fornborgarna i landet.
Arkeologen berättar om Gripeberg
Spana in när arkeologen Åsa Alering berättar om Gripeberg på vår youtubekanal