Typiska spår från bronsåldern är massiva gravrösen eller högar. Gravrösena är stora och att bygga ett gravröse var en omfattande gemensam arbetsinsats. Man tror att det behövdes mellan 5 000 och 6 000 vagnslaster med sten för att bygga ett enda röse. Störst i det här länet är Limmerör utanför Ingelstad som är 45 meter i diameter och 4,5 meter högt.
Bara enstaka bronsåldersrösen och -högar i länet är undersökta, men från danska gravar vet man att de döda ofta fick exklusiva gravgåvor med sig. Kläderna var gjorda av ull eller läder. Kvinnorna kunde ha en kort tröja och kjol med ett vävt skärp. Männen hade också en slags kjol och mantel. Ibland fick de döda med sig kärl av keramik med mat eller dryck. Här i Småland är bevaringsförhållandena i jorden sämre än i Danmark och kläder har inte bevarats. Det är bara gravgåvor som armband, halsringar, dolkar, svärd och spännen eller dräktsmycken av brons som finns kvar.
Från senare delen av bronsålder finns också en del gravfält med brandgravar. Det kan vara gropar eller låga stensättningar med ett fåtal brända ben. Ett liknande gravfält undersöktes vid Öjabymotet utanför Växjö år 2020. Förutom två stora gravrösen, fanns ett mindre gravfält med sex stensättningar. I stensättningarna fanns gravurnor med brända ben och fragment av fingerringar i brons.
Mer om undersökningarna vid Öjabymotet
Läs mer om undersökningen vid Öjabymotet och se bilder på Museiarkeologi Sydosts hemsida.