Trotteslöv i Berga socken ligger i den västra delen av Kronobergs län. Här rinner ån Lagan och här finns bördiga slättmarker längs med ån. I anslutning till många av dagens byar finns vikingatida gravfält. Gravfälten består nästan uteslutande av högar av olika storlek, det vill säga den gravformen från yngre järnålder som är vanligast i dessa trakter. Många ortnamn har också förhistoriskt ursprung med namnändelser på -löv, -lösa, -stad, -inge eller -by. Dessa är typiska namnändelser, inte minst på bebyggelse som vi räknar med har sitt ursprung åtminstone i yngre järnålder.
Här har ett antal gravar från yngre järnålder undersökts arkeologiskt under årens lopp. Ett par av dessa är särskilt intressanta eftersom de visat sig innehålla ett blandat fyndmaterial både i form av föremål och ben. En av dessa gravar låg intill ån Lagan och hade delvis skadats av erosion. För att rädda den information som fanns kvar i graven gjordes därför en arkeologisk undersökning. Under gravfyllningen av sand visade det sig att det fanns ett lager av sot, kol och brända ben, vilket utgjorde resterna av en kremering.
I mitten av sotlagret fanns ett nära nog helt kärl av keramik fyllt med brända ben. I sotlagret hittades också ett antal glaspärlor, några järnföremål, fragment av brons och ett par dekorerade hårkammar av ben. Några svarta flagor visade sig också vara förkolnade rester av textil, ett oväntat och ovanligt fynd. Bland bitarna av textil kan man se olika vävtekniker och textilen måste komma från olika dräktdetaljer. Troligen består vissa fragment av linnetyg och vissa av ull.
Bland de brända benen återfinns förutom människa flera olika djurarter, såsom häst, katt, hund, gris och fågel. Människan var troligen en kvinna mellan 35 och 50 år gammal. Sannolikt var det en rik och mäktig person i dåtidens samhälle. Efter döden hedrades kvinnan genom att få en gravhög. Till hennes ära offrades också viktiga husdjur från gårdens besättning. Hästen var på den här tiden ett djur som signalerade hög status hos den som ägde den, och ibland tillskrivs hästen närmast religiös betydelse.