5 200 – 4 300 år sedan
Ända sedan tidigt 1900-tal har boplatsen på Gettersö i sjön Bolmen varit känd för sina många flintor utmed stränderna. Arkeologerna bedömde då att det var människor från den så kallade Gropkeramiska kulturen som hade bebott ön och menade att den hade använts som någon form av handelsstation.
Trots denna spännande hypotes dröjde det ända till år 2016 innan arkeologer på nytt besökte platsen. Fynd av flinta, keramik och skörbränd sten visade att hela ön hade använts under mellersta bondestenåldern, men det var inte stenåldersbönder som använt platsen. De senaste årens forskning av gravar på Gotland visar att dessa människor, som arkeologerna kallar gropkeramiker, var jägare som nästan uteslutande åt säl.
Genom att studera flintföremålens utseende och slagteknik samt genom en så kallad slitspårsanalys, kunde arkeologerna se att människorna på Gettersö hade jagat och skrapat skinn på vissa delar av ön och bearbetat trä och torrt skinn på andra platser. Det är verksamheter som visar att man jagat och kanske reparerat kläder och kanoter på ön. Arkeologerna hittade också keramik och bärnsten. Troligen var det flera familjer som gjorde återkommande korta besök på ön. Att de lämnade så mycket flinta kvar, visar att de snabbt kunde resa tillbaka till kusten igen för att skaffa mer.
Det här var en tid då det, precis som nu, förekom våld mellan människor. Hur kan det ha varit för familjerna som kom till Gettersö, som levde så pass annorlunda än bönderna runt omkring?
Eftersom jägarna kom tillbaka gång på gång var det också en plats där människor från två skilda grupper kunde mötas. Kanske förde besökarna från kusten med sig de exklusiva slipade flintyxorna och bärnsten som bönderna behövde, både till vardags och i olika ceremonier eller offer.
Vad besökarna fick i utbyte vet vi inte. Kanske var det viktigt för dem att få jaga älg. Älghorn behövdes till klubbor och andra verktyg som användes när man bearbetade flintan. Kanske var de intresserade av det rika ålfisket vid utloppen från sjön Bolmen där Gettersö ligger? Eller var de intresserade av de alkoholhaltiga drycker som tillverkades av jordbruksprodukter? Möjligheten att utbyta långväga nyheter kan också ha varit en viktig orsak till att grupperna höll sams.