I dag ligger Alice, Olivia, Lucas och Liam på namntoppen i Sverige men under vikingatiden var det helt andra namn som gällde. Då var Gyrid, Tóla och Disa populära kvinnonamn som man gärna ristade in på runstenar. Namnen på runstenar ger oss en möjlighet att få reda på vad människor hette under slutet av järnåldern och vikingatiden.
Nordiskt runnamnslexikon förtecknar alla egennamn som förekommer i runinskrifter från vikingatiden, både i och utanför Norden. Lexikonet omfattar ca 1 500 namn på personer, över hundra ortnamn och därutöver namn på gestalter från nordisk mytologi och kristendom. Det är Institutet för språk och folkminnen (Uppsala) som tagit fram lexikonet.
Så här ser listan på namn ut från runstenar i den här delen av nuvarande Sverige. På runstenarna i Småland finns inga kvinnonamn, så här har vi istället listat de som finns i Östergötland och på Öland.
Kvinnonamn (runstenar på Öland och i Östergötland)
Asa
Geirvi
Helgun
Härfrid
Härtrud
Siglög
Stena
Tjudred
Torfrida
Torun
Torgun
Värn
Åsa
Åsgärd
Mansnamn (runstenar i Småland)
Bjur
Erinvard/Ärinvard
Fader
Gute
Götrad
Hägge
Klint
Rode
Rosten
Sigvard
Spak
Starkben
Starke
Tegn
Torlov
Tormar
Tryggulf
Verskulv
Vinjut
Väfus
Åstrad
Vad betyder namnen?
Alla namn betyder något. Vad betyder ditt? Gå in på Svenska Akademiens namnlista och se om det finns med? Bara för att det kanske inte finns med där så betyder det bara att de missat det. Allas namn betyder något!