Genom vikingarnas resor kom arabiska, tyska och engelska silvermynt till Skandinavien. Pengarna användes inte här, men många av mynten smältes ned och gjordes om till smycken. I Kronobergs län har sex silverskatter hittats. Det var gömmor av värdefulla föremål som grävdes ner i marken. Några av skatterna hämtades aldrig av sin ägare, utan hittades långt senare av bönder som förbryllat såg ner på de glittrande skatterna som de råkat plöja upp i sina åkrar.
Silverskatten från Torlarp i Berga socken och silverskatten i Kexås i Mistelås socken är några av de finaste skattfynden. Bland föremålen finns arabiska mynt, armringar, silvertenar och ett hängsmycke i form av en torshammare som är en symbol för asaguden Tor.
Ett annat stort vikingatida fynd är det så kallade Furen-fyndet från 1000- eller 1100-talet. När järnmalm togs upp från sjön Furens botten på 1860-talet, hittades ett stort antal silver- och järnföremål. Bland annat ringspännen, beslag, söljor och rembeslag, sex pincetter, fem stora runda bronsspännen, ett stort antal tennpärlor och flera koppartrådar. Av järn fanns två yxor, en lansspets, delar av ullsaxar, knivar och ca 140 nålar.
Många av föremålen var gjutna, men hade inte putsats efter gjutningen, vilket visar att de var helt oanvända. Kanske var fyndet ett varulager som tappats av en kringresande handelsman? Kanske gick han igenom isen på vintern? Många av föremålen har paralleller till Gotland, så kanske var det en gotländsk handelsman?