I skuggan av Vasa

Öppnar 10/6 2020, Kronobergs slottsruin

 

Sommaren 2020 är det 500 år sedan Gustav Vasa landsteg vid Stensö udde söder om Kalmar. På olika håll runt om i landet uppmärksamma detta, inte minst på Kronobergs slottsruin. Slottet som en gång i tiden utgjorde gränspost mot Danmark har sin alldeles egen historia just vad gäller kung Gustav och Vasaätten, speciellt då det var från Kronoberg som Nils Dacke ledde Dackefejden under 1540-talets början.

Utställningen I skuggan av Vasa tar sikte på Småland, Kronoberg och Dackefejden. Vi får följa händelseutvecklingen som ledde fram till Dackes välkända bondeuppror, där bönderna gick till strid för sin sak mot Gustav Vasa. Utställningen vill visa vilka personer och faktorer som låg bakom det som skulle komma att bli det största bondeuppror som norden sett.

I skuggan av Vasa visar även Kronobergs slotts utveckling över tid – från liten biskopsborg på 1300-talet, till modernt slott under 1500-talet, till ruin redan under 1600-talet. Vi får följa med från det att man på allvar börjar satsa på slottet och dess försvarsfunktion, till det att rikets gräns flyttas söderut och slottet inte längre fyller samma funktion, och istället blir till stenbrott åt nya byggnader inne i Växjö stad.

I skuggan av Vasa är en utställning som består av ett antal stora skärmar som står utomhus i slottets tidigare kökslänga. Det finns gott om utrymme runt skärmarna och på detta sätt är utställningen även en del av Kulturparken Smålands metoder för att göra kultur och historia tillgängligt även i coronatider.

Välkommen att besöka Kronobergs slottsruin i sommar och ta del av utställningen som berättar smålänningarnas historia, i skuggan av Vasa.

Poddavsnitt om Dacke

I samband med utställningen släpper Kulturparken Småland även ett avsnitt av vår podd med fokus på Nils Dacke och det uppror han skulle komma att leda. Vi får lära oss mer om vem Dacke var, vad han kom från och varför han lyckades få med sin omgivning på att göra uppror mot kungen.

I podden diskuteras även myter och missuppfattningar kopplade till Nils Dacke och kung Gustav Vasa. Visste du till exempel att kungen var en riktig hejare på fake news och att hans påhittade historier som skulle baktala Dacke överlevt tidens tand och lärts ut som sanningar i skolböcker ända in på 1980-talet?

Podden finns inom kort på Kulturparken Smålands profil på soundcloud