I skuggan av Vasa

Kronobergs slottsruin utgjorde en gång i tiden gränspost mot Danmark har sin alldeles egen historia just vad gäller kung Gustav och Vasaätten. Inte minst då det var från slottet Kronoberg som Nils Dacke ledde Dackefejden mot Gustav Vasa under 1540-talets början.

Utställningen I skuggan av Vasa tar sikte på Småland, Kronoberg och Dackefejden. Vi får följa händelseutvecklingen som ledde fram till Dackes välkända bondeuppror, där bönderna gick till strid för sin sak mot Gustav Vasa. Utställningen vill visa vilka personer och faktorer som låg bakom det som skulle komma att bli det största bondeuppror som norden sett.

I skuggan av Vasa visar även Kronobergs slotts utveckling över tid. Från liten biskopsborg på 1300-talet till modernt slott under 1500-talet till ruin redan under 1600-talet. Vi får följa med från det att man på allvar börjar satsa på slottet och dess försvarsfunktion, till det att rikets gräns flyttas söderut och slottet inte längre fyller samma funktion och istället blir till stenbrott åt nya byggnader i Växjö stad.

I skuggan av Vasa är en utställning som består av ett antal stora skärmar som står utomhus i slottets tidigare kökslänga.

Välkommen att besöka Kronobergs slottsruin i sommar och ta del av utställningen som berättar smålänningarnas historia, i skuggan av Vasa.

Din podd på jorden om Nils Dacke

Du som vill veta mer om Nils Dacke kan lyssna på Kulturparken Smålands spännande podd Din podd på jorden där vi i avsnitt 11 ägnar oss helt åt den småländska upprorsledaren.

Du hittar detta och fler avsnitt från Din podd på jorden på vår Soundcloudsida och där poddar finns.