Orolig är jorden

31/5-30/8 2020

I svåra tider behöver vi varandra.

Det är oroliga tider över hela världen. I varje land, i varje stad, i varje vrå. Inte minst här på Hjärtenholm. För det är så den funkar. Oron. Den smittar, tar över.

Årets utställning på Hjärtenholm har namnet Orolig är jorden och är en fortsättning på det treåriga projekt som syftar till att undersöka platsens resurser och historia. Vi körde igång sommaren 2019 med att väcka liv i platsen genom utställningen Härlig är jorden, 2020 fortsätter vi i samma anda. För det är just det som är styrkan med konst; att väcka liv i en och samma plats flera gånger om. Även i olika tillstånd.

Kort sagt så bjuder vi även i år in olika konstnärskap till Hjärtenholm för en gemensam utställning. En utställning där vi vill väcka tankar kring natur, kultur, identitet, tillhörighet.
Allt det här i ett töcken av oro.

På Orolig är jorden får du i ladans bottenvåning en inblick i Romina Zomegnan råa kaos och Jonas Liveröds maniska feberdrömmar. En trappa upp hamnar vi i Anders Dahlbergs skärrade undermedvetna och Mattias Härenstams totala mörker. Mellan ladan och magasinet hittar vi även i år Gunnel Petterssons tankeväckande kulturodlingar.

För vad händer när vi känner oro och när oron tar över?

Mängder av olika saker. Både psykiskt och fysiskt. Beroende på vem man är och hur stark oron är. Det som är gemensamt för konstnärerna här är att de börjar att skapa. För ur oro kommer ofta kreativitet. Troligtvis som någon form av försvarsmekanism. Konst är i många fall en flykt. Med starka känslor blir ofta flykten, det vill säga verket, starkare. Iallafall för konstnären själv.

Orolig är jorden är en utställning om dem, om er, om oss, om alla.
I svåra tider behöver vi varandra.

Orolig är jorden är producerad av Åskar Lilja för Kulturparken Småland.