Tidigare utställningar

2018

Affisch för utställningen

I telefonen finns hela människan

De är svetsare, lärare, eller fotbollsspelare. De har barn. De har gått i skolan. De har varit förälskade. Minst av allt vill de vara flyktingar.

I telefonen finns hela människan – en utställning av Henrik Teleman tillsammans med Zainab Witwit och människor som nyligen kommit till Sverige, i samarbete med Jönköpings läns museum, Kalmar läns museum, Folkets Konsthall, Malmö museer, Kulturparken Småland, Arbetets museum, Örebro läns museum, Upplandsmuseet och Gotlands museum. Finansierat av deltagande museer, Statens Kulturråd och PostkodLotteriets Kulturstiftelse.

Här kan du läsa mer om I telefonen finns hela människan .

22 september–31 december 2018, Utvandrarnas hus

 

 

 

 

 

 

Detaljen med den blå droppen på glasserien Intermezzo är Erika Lagerbilkes mest kända design.

Erika Lagerbielke
– Form för alla sinnen

I utställningen Erika Lagerbielke – Form för alla sinnen berättar en av Sveriges mest välkända formgivare om sin design och hur hon inspireras av människor, material och hantverk. Utställningen visar ett personligt urval av objekt, skisser och foton sedan början av 1980-talet. ”Glas reflekterar ljus och ljus lyser genom glas. Det fångade mitt öga och min tanke när jag var barn. Idag arbetar jag med design – nyfiken, överraskad och stolt skapar jag form för alla sinnen. Välkommen in i min idévärld.”

 

Vernissageprogram:

Nicolas Hansson, Kulturparken Småland, hälsar välkommen!

Invigningstalare är Magnus Silfverhielm, professor i design

vid Linnéuniversitetet och Monika Widnemark, kommunalråd

i Lessebo kommun.

Musiker ur Musica Vitae: Erika Sävström Engman – violin, Jenny Wilhelmsson – viola och Daniel Tengberg – cello framför musik ur Serenad för stråktrio av Emo Dohnanyi samt musik i folkton.

2 juni–11 november 2018, Smålands museum

 

 

 

Glasskulptur av Ulrica Hydman-Vallien förställande en kvinna, med grova penseldrag för konturerna.

Ulrica Hydman-Vallien

Kulturparken Småland presenterar ett stort och omfattande konstnärskap i litet men kokande format. Vi vill uppmärksamma en av våra nutida mest framgångsrika formgivare och glaskonstnär som dessvärre lämnade oss i början av 2018. Ulrika Hydman-Vallien var känd för sina explosiva och energiska bildvärldar med ormar, katt- och fabeldjur och androgyna halvmänniskor. Det är ofta en livsbejakande och yvig plats där passionen och svärtan får ta plats. Här finns också en dualitet mellan det fina och det fula, där det exklusiva och måttfulla får ge vika för det folkliga och sprakande.

Utställningen fokuserar på ett spännande urval av glaspjäser i det större formatet.

 

Vernissageprogram 

Invigning kl. 14 lördagen den 16/6 på Sveriges Glasmuseum

Nicolas Hansson publik chef Kulturparken Småland hälsar välkommen

Välkomna till utställningen och ett samtal om Ulrica med konstnären Åsa Jungnelius.

 

16 juni–30 september 2018, Sveriges glasmuseum

 

 

 

Svartvit fotografi av fotograf Mats Samuelsson.

Kronobergs fotografer

I utställningen Kronobergs fotografer är samtliga bilder producerade av medlemmar i föreningen Kronobergs fotografer. Föreningens medlemmar står för presentation och urval av fotografier. Resultatet ger en mångsidig bild av de regionala fotografernas arbete.

Kronobergs fotografer startades 1946 och idag består föreningen av ett 30-tal aktiva yrkesverksamma fotografer i länet, som träffas för att utbyta erfarenheter och kunskap

Foto: Mats Samuelsson (bilden är beskuren)

24 februari–26 augusti 2018, Utvandrarnas hus

 

 

 

Hans Runessons prisbelönta fotografi

Dramat timme för timme
13 april 1985

Den 13 april 1985 var dagen då alla blickar riktades mot Växjö, då en nazistdemonstration möttes av ett folkligt vrede som urartade till slagsmål och kravaller. På plats denna dag fanns fotograferna Hans Runesson, Roy Himsel, Tommy Bernesson och Erik Johannesson. Genom ett stort antal dokumentära bilder får vi följa detta drama timme för timme, från morgonen då en liten grupp nazister påbörjade en manifestation utanför residenset till dess att de av en uppretad folkmassa jagades in på järnvägsstationen. Århundradets bild tagen av Hans Runesson finns naturligtvis med, men i utställningen finns också många andra starka bilder som tidigare aldrig visats.  Det är över 30 år sedan detta hände, men de frågor om yttrande- och demonstrationsfrihetens gränser som utställningen knyter an till är lika aktuella nu som då.

 27 januari–6 maj 2018, Smålands museum

 

2017

En målad bild föreställande Smålands museums äldsta byggnad. Bilden målad rakt framifrån. Runt byggnaden växter det skog.

Smålands museum 150 år

Vi firar att museet fyller 150 år med en utställning som inspirerats av både de 150 åren som gått på museet och av den stora bredden på föremål som vi har i våra samlingar. Vi frågar också vad är ett museum? Varför finns Smålands museum? Vilka låg bakom det?

Och var är vi nu?

Vernissage Fredag 3 februari 2017 kl 15.00, Smålands museum

Alltid fri entré på vernissage!

3/2 2017 – 20/5 2018, Smålands museum

Trumma och hummel

Trumman och hummeln är två instrument med en lång historia och en speciell koppling till Småland. De två instrumenten tar oss med till sägner om forntida hjältedåd som Blendasägnen såväl som till enskilda människoöden i historien. Trätrumman, ett högljutt slagverk, hördes mest vid större sociala sammanhang medans den lågmälda brädcittran hummel snarare spelades inomhus.

Vernissage 28 oktober 2017 kl 14.00

Kulturparken Småland hälsar välkommen.
Mathias Boström, arkivchef Smålands Musikarkiv, inviger utställningen.
Under invigningen får vi lyssna till två duos Erik Hector (hummel) & Gunilla Lundh-Tobiasson (sång) samt Håkan Nilsson (trumma) & Magnus Gustafsson (fiol)

Utställningen är ett samarbete med Smålands musikarkiv som 2017 firar 25 år.

28 oktober 2017-26 augusti 2018, Smålands museum

Utställningen Jag kom ensam

Jag kom ensam – om flykt i barn och ungdom

Fotografier av Kenny Bengtsson

Jag kom ensam handlar om mötet. Om att se den enskilda människan och höra hennes historia. Det finns lika många berättelser som det finns människor. I utställningen får vi möta 51 av dessa berättelser som tillsammans ger en bild av vad flykt som barn kan innebära. Ibland tycker vi berättelsen känns bekant, andra gånger överraskar den och lär oss något nytt.

Vernissage 25 februari 2017 kl 14.00

Invigning av utställningen Jag kom ensam – Om flykt i barn- och ungdomen. Bertil Bäckström, publik chef Kulturparken, hälsar välkommen. Kenny Bengtsson berättar om utställningen.

25 februari – 27 augusti, 2017, Utvandrarnas hus