Vägen till frihet

Lägerplatser i Kronoberg där människor från tyska koncentrations- och arbetsläger vårdades 1945

 

I slutet av andra världskriget fick Svenska Röda Korset i uppdrag att rädda människor ur nazisternas fångläger. I mars 1945 sattes en aktion igång som involverade många människor och fordon, bland dessa fanns 36 vitmålade bussar med röda kors på. Aktionen har blivit känd som ”De vita bussarna”.

Uppdraget var inledningsvis att rädda danskar, norrmän och tyskar med svenskt medborgarskap. Efterhand togs även människor med andra nationaliteter till Sverige.

Sedan tidigare fanns en plan för hur man skulle kunna flytta barn, kvinnor och äldre från Skåne till Småland om Sverige blev indraget i kriget. Planen användes nu för att fördela flyktingarna till förberedda läger i Småland och andra landskap i södra Sverige. I maj 1945 avslutades aktionen och då hade de vita bussarna fört ungefär 15 500 personer till Sverige.

Det har inte tidigare funnits någon sammanställning om hur mottagandet i Kronobergs län såg ut. Kulturparken Småland har därför velat bidra till mer kunskap om händelsen. Vi har sökt information i arkiv och försökt hitta människor som känner till eller själva minns den här tiden.

Utställningen Vägen Till Frihet är resultatet av efterforskningarna och den första delen i Kulturparken Smålands projekt om det småländska flyktingmottagandet under andra världskriget.

 

 


 

Vandringsutställning – Vägen till frihet

Kulturparken Småland erbjuder utställningen Vägen till frihet som vandringsutställning. Utställningen består av elva A3-sidor som skrivs ut på plats i färg eller svartvitt.

 

Utställningen laddas ner här

 

Utställningen på engelska

Utställningens innehåll finns även på engelska. Den engelska texter ligger i ett separat dokument som laddas ner, skrivs ut och erbjudas i utställningen vid behov.

 

Ladda ner den engelska texten här